lauantai 16. helmikuuta 2013

Porkkanasta on moneksi: keittoa, pihviä ja hilloketta

Jatkan juuresintoiluani punajuurikokkailun jälkeen porkkanalla. Makea ja mehukas porkkana toimii monessa muodossa. Tällä kertaa tein alkuun thai-tyylisen porkkana-kookoskeiton, pääruoaksi porkkanapihvejä, chilin ja sitruunan kanssa paistettuja jättikatkoja, sekä savulohimoussea. Jälkiruoaksi valkosuklaamousse porkkanahillolla. Toimi ihan täydellisesti. Itseasiassa oivalsin porkkanan monikäyttöisyyden lisäksi sen, miten eri makujen kanssa se taipuu yhteen. Seuraava porkkanakokeilu liittyy todennäköisesti leivontaan...


Porkkana-kookoskeitto

500 g luomuporkkanaa
1 luomusipuli
2 valkosipulin kynttä
1 cm inkivääriä
1 punainen mieto chili
luomukookosmaitoa
oliiviöljyä
vettä
tuoretta korianteria
suolaa ja mustapippuria

Freesaa oliiviöljyssä viipaloidut porkkanat, sipulit, chili ja inkivääri. Keitä kypsäksi ja soseuta, lisää kookosmaito ja mausteet.


Porkkanapihvit, jättikatkat ja savulohimousse

Porkkanapihvit

500 g luomuporkkanoita
1 iso punasipuli (luomu)
1 luomumuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna
sitruunanmehua
suolaa ja pippuria

Raasta porkkana ja sipuli karkeaksi, lorauta joukkoon tilkka sitruunamehua, vatkattu muna ja mausteet. Paista voin ja oliiviöljyn sekoituksessa molemmin puolin kypsäksi.

Katkat

jättikatkoja
tuoretta chiliä
sitruunalohkoja
pari valkosipulin kynttä murskattuna
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
tuoretta korianteria

Kuumenna öljy pannulla, lisää chili ja valkosipuli, pyörittele niitä hetkinen ja lisää lidelle hönkää, sekä sitruunan lohkot. Kun sitruunat ovat saaneet hieman väriä, nakkaa pannulle katkat ja hienonnettu tuore korianteri. Pyöräytä pariin otteeseen ja tarjolle.

Savulohimousse

kylmäsavulohta kuutioituna
smetanaa
creme fraichea
suolaa ja pippuria
tuoretta tilliä ja ruohosipulia hienonnettuna

Vaahdota smetana ja creme fraiche, lisää lohi ja mausteet. Tarjolle.







 Valkosuklaamousse ja porkkanahillo

valkosuklaata
kermaa


500 g luomuporkkanaa
voita
4 dl sokeria
4 dl vettä
yhden sitruunan mehu ja raastettu kuori

koristeluun kanelia

Porkkanahillo kannattaa tehdä ensin jäähtymään. Eli, viipaloidut porkkanat freesataan voissa, lisätään sokeri ja pyöritellään hetki, kunnes lisätään vesi, sitruunan mehu ja kuori. Aito vanilja toimii tässä myös. Keittele kannen alla, kunnes porkkanat ovat kypsiä, tarpeen mukaan lisää nestettä. Soseuta ja jäähdytä.

Valkosuklaamousse koostuu niinkin yksinkertaisista aineksista kuin vesihauteessa sulatettu valkosuklaa ja kevyesti vaahdotettu kerma. Ainekset sekaisin ja kylmään. Mittasuhteet menevät suunnilleen niin, että 200 g suklaata vaatii 3,3 dl kermaa.

Tarjoile mousse porkkanahillon kera ja koristele ripauksella kanelia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...