sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Pääsiäisbrunssille tanskalaiset voileivät


 Voileivät saattavat olla arkista purtavaa, mutta pienellä vaivannäöllä niistä syntyy todellinen herkku, parhaimmillaan sielua ja makuaistia hivelevä gourmetruoka.

Suunnitelmissa oli yllättää iltapäivään asti torkkuvat teinit ja väsätä sellainen voikkaribuffet, joka ei jätä ketään kylmäksi ja sehän onnistui.

Aina sanotaan, että ruoalla ei saa leikkiä. Entäpä jos leikkii oikein huolella?

Tässä ohjeet kahden eri voileivän täytteisiin - porkkalapannarileipä, sekä teriyaki-oumph, lisäksi täytetyt sipulit. Annokset 6:lle hengelle.

Täytetyt sipulit

pienehköjä sipuleita 1 per ruokailija
vettä
valkoviiniä
suolaa
mustapippuria

täytteeksi vegaanista mozzarellaa ja sipulin sisusta



Kuori sipuli ja leikkaa kannasta viipale pois, jotta sipulit pysyvät pystyssä. Aseta ne kasariin tai kattilaan, lisää vettä ja valkoviiniä suhteessa 3/4 vettä ja 1/4 valkoviiniä niin, että sipulit peittyvät noin puoliksi. Lisää hieman suolaa ja pari kokonaista mustapippuria. Kuumenna kiehuvaksi ja laita levy pienelle ja kansi päälle.

Anna porista tosi miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes sipulit tuntuvat pehmeiltä. Kaada liemi pois ja anna sipuleiden jäähtyä, vaikka seuraavaan päivään.

Täyttö:
Koverra esim. omenaporalla sisustaa pois, jotta sipuliin jää muutama kerros "kuorta". Hienossa sisus, mausta se suolalla, mustapippurilla, tuoreella timjamilla ja asettele pienellä lusikalla takaisin sipulien siäään. Lisää nokare vegaanista mozzarellaa tai muuta vuustoa. Vetakin tähän varmasti sopisi.
Laita sipulit uuninkestävään vuokaa ja kuumenna uunissa vartin verran, tai kunnes vuusto on sulanut. Nauti.



Porkkalapannarileivät


Porkkalapannaria voisi tarjoilla ihan sellaisenaan sormisyötävänä, tai miten vaan. Tällä kertaa kasasin pannariviipaleet leivälle.


Pannari:

1 litra kauramaitoa
venhäjauhoja tarpeen mukaan (tarkkaa määrää on vaikea sanoa, määrä selviää, kun lisäät jauhoja vähän kerrallaan koko ajan vispaten. Suhteellisen paksu taikina saa olla)
1 tl suolaa
3 rkl auringonkukkaöljyä

uunipellille kasvisrasvaa 3 rkl.

Kuumenna uuni 220 asteeseen ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille kasvirasvaa ja uuniin. Odota, kunnes rasva on sulanut ja kaada pannaritaikina pellille. Helpoiten se sujuu nokallisesta kannusta, jolloin peltiä ei tarvitse ottaa ulos uunista.
Paista 20-30 minuuttia tai kunnes pannari on kypsä. Anna jäähtyä, jonka jälkeen lisää täyte.

Porkkalatäytteeseen tarvitset porkkalaa, itse käytin tässä pikaporkkalaa, joka valmistuu samassa ajassa, kun pannari on uunissa - sen ohje jäljempänä.

Porkkalatäyte

kahden ison porkkanan porkkala
tuoretta tilliä
Yosan kreikkalaista jugua
hienonnettua punasipulia

Levitä jugu ensin jäähtyneelle pannarille, sen päälle porkkala, hienonnettu tilli ja punasipuli. Kääri rullalle kääretortun tapaan ja kääri leivinpaperiin jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Leikkaa viipaleiksi ja asettele ne haluamallasi tavalla voideltujen, salaatilla peiteltyjen leipien päälle.

Pikaporkkala:

kuori 2 isoa porkkanaa, (jos olet pessyt ja käytätt kotimaisia luomuporkkanoita, voit hyvin käyttää myös kuoret tähän) ja kuorimaveitsellä "kuorimista" koko porkkana, kunnes pelkkä vaalea keskusta jää jäljelle.
Kuumenna kattilassa reilusti suolattu vesi (1 litra vettä 2 tl suolaa), kun vesi kiehuu, lisää pokkanasuikaleet veteen. Anna kiehua pari minuuttia, kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.
Lisää kulhoon tai vaikkapa pakasterasiaan valutetut porkkanat, 2 rkl aurngonkukkaöljyä, 1 tl savuaromia, suolaa tarpeen mukaan, silputtua tuoretta tilliä ja murskattua rodepippua. Laita porkkala jääkaapiin ainakin puoleksi tunniksi. Nauti leivällä, perunoiden kanssa tai vaikkapa pannarin täytteenä.





TeriyakiOumph-maissipuuroleivät

Oumphia
teriyakikastiketta
sesaminsiemeniä

Ensin Oumphit pannulle, pikainen paisto, kaada joukkoon teriyakikastiketta ja pari ruokalusikallista sesaminsiemeniä, anna jäähtyä.

Maissipuuro

tölkki säilykemaissia
purkki kaurakermaa
3 viipaletta vegaanista cheddaria
savupaprikaa
mustapippuria

Kaada maissit ja kaurakerma kattilaan, keittele n. 10 minuuttia, murenna cheddar joukkoon. Kun vuusto on sulanut, mausta savupaprikalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä.
ps. tämä puuro toimii lisäkkeenä niin uunijuureksille, couscous-salaatille, paistetulle tofulle you name it!

Kesäkurpitsakimchi

Kimchi on korealainen hapatettu, perinteisesti kiinankaalista tehty lisäke, jota syödään aamupuurosta kaikkien ruokalajien kanssa. Pikakimchiä voi kuitenkin tehdä melkein mistä tahansa kasviksista. Tällä kertaa tein sen kesäkurpitsasta.

kesäkurpitsaa ohuina suikaleina
öljyä
suolaa
mustapippuria
etikkaa
chilipulveria

Suikaloi tai raasta kesäkurpitsa, lisää päälle REILUSTI suolaa ja anna itkeä vartin verran. Huuhtele kylmällä vedellä ja puristele nesteet pois. Lisää loraus öljyä ja etikkaa, sekä chili ja mustapippuria, kääntele huolela ainekset sekaisin ja laita jääkaappiin maustumaan. Parhaimmillaan tämä on vasta pari-kolmen päivän päästä, mutta onnistuu se näinkin.

Leipien kasaaminen onnistuu kun kaikki ainekset ovat jäähtyneitä/kylmiä. OVitele leivät, lisää niille salaattia, sen päälle Oumph, sitten maissipuuroa, kimchiä ja lopuksi vähän tuoretta punasipulia.
Tämä sai perhelltä täydet 10+, ja menee taatusti myös jatkoon.

Hyvää pääsiäistä =)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...