sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Punkkuhärkää

Sateen ropistessa ikkunaan ei voi välttyä ajatukselta syksyn tulosta. Vaikka pimeys ei muuten viehätä, se herättää kotikokkaajassa innostuksen pitkään ja hitaasti haudutettaviin pataruokiin ja samalla luo mahdollisuuden päästä nauttimaan kotimaisista ihanista juureksistä, joista tänänä pöytään pääsi lanttu ja porkkana.

Punaviinihärkä on yksi ikisuosikeistani. Parhaiten se onnistuu paistilihasta, koska kastikkeen makujen tiivistyminen vaatii pitkän haudutusajan. Fileestä snobbaillen tulee myös hyvää, mutta silloin kannattaa kastike keitellä erikseen. Tällä kertaa tarjosin punkkuhärkää paistettujen valkosipuliperunoiden kera ja lisäkkeenä vielä makeita paistettuja lanttuja.

Pääruoan ollessa varsin raskas jälkkäriksi taikoitui kuin itsestään vanhanajan herkku - omenalumi, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan ja keveydessään tuo mummolamuistot mieleen.




Punkkuhärkä

naudan tai hevosen paistia
sipulia
valkosipulia
porkkanaa
mustapippuria
voita
sokeria
suolaa
lihalientä/vettä
punaviiniä


Ruskistele liha viipaleina tai paloina padassa ja nosta sivuun. Nakkaa pataan porkkanat ja sipulit, pyörittele voissa kunnes saavat hiukan väriä. Lisää voita ja kourallinen sokeria, pyörittele hetki ja kaada joukkoon punaviini ja lihaliemi/vesi. Lisää lihat ja pippurit ja jätä kannen alle hautumaan pariksi tunniksi. Kun liha on kypsää voit suurustaa kastikkeen vesi-vehnäjauhoseoksella tai esim. maizenalla. Tarkista suola. Nam.


Paistetut valkosipuliperunat


Perunoita
valkosipulia maun mukaa
sipulia
voita
kermaa


Viipaloi, huuhtele ja kuivaa perunat, kuori ja viipaloi sipulit. Kääntele ruskistetussa voissa koko sakki ja lisäile kermaa sen mukaan, mitä perunat sitä itseensä imevät. Jos haluat kuivempia perunoita, jätä viimeinen kermasilaus kaatamatta. Tällä kertaa lorautin vielä kertaalleen, jotta perunoista tuli samaan aikaan rapeita ja mehukkaita.

Makeat lantut

lanttua
voita
siirappia


Kuori ja viipaloi/paloittele lanttu. Paistele miedolla lämmöllä voissa, kunnes pinta saa väriä. Lisää siirappi ja hieman vettä. Lantut saavat kiehua kypsiksi voi-siirappiliemessä. Kun esim. hammastikulla kokeille ne tuntuvat kypsiltä, lisää hönkää, jotta liemi haihtuu pois. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.








Omenalumi

omenoita
sokeria
vettä
munanvalkuaisia



Kuori ja paloittele omenat, heitä ne kattilaan niukkaan veteen, johon on lisätty sokeria, taas kerran maun mukaan. Riippuu täysin omppujen happamuudesta paljonko sokeria tarvitaan, mutta aloittaisin melko vähällä määrällä. Keittele, kunnes omena on lähes soseutunut. Voit painella omenasoseen siivilän läpi, mutta itse käytin yksinkertaisesti haarukkaa ja muussasin sillä. Omppuja taisi olla 4 kpl ja tähän määrään laitoin 2 ison munan valkuaisita, jotka vatkataan kovaksi. Sitten vaan käännellää soosit sekaisin ja avot. Omenalumi on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...