Punaviinihärkä on yksi ikisuosikeistani. Parhaiten se onnistuu paistilihasta, koska kastikkeen makujen tiivistyminen vaatii pitkän haudutusajan. Fileestä snobbaillen tulee myös hyvää, mutta silloin kannattaa kastike keitellä erikseen. Tällä kertaa tarjosin punkkuhärkää paistettujen valkosipuliperunoiden kera ja lisäkkeenä vielä makeita paistettuja lanttuja.
Pääruoan ollessa varsin raskas jälkkäriksi taikoitui kuin itsestään vanhanajan herkku - omenalumi, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan ja keveydessään tuo mummolamuistot mieleen.
Punkkuhärkä
naudan tai hevosen paistia
sipulia
valkosipulia
porkkanaa
mustapippuria
voita
sokeria
suolaa
lihalientä/vettä
punaviiniä
Ruskistele liha viipaleina tai paloina padassa ja nosta sivuun. Nakkaa pataan porkkanat ja sipulit, pyörittele voissa kunnes saavat hiukan väriä. Lisää voita ja kourallinen sokeria, pyörittele hetki ja kaada joukkoon punaviini ja lihaliemi/vesi. Lisää lihat ja pippurit ja jätä kannen alle hautumaan pariksi tunniksi. Kun liha on kypsää voit suurustaa kastikkeen vesi-vehnäjauhoseoksella tai esim. maizenalla. Tarkista suola. Nam.
Paistetut valkosipuliperunat
Perunoita
valkosipulia maun mukaa
sipulia
voita
kermaa
Viipaloi, huuhtele ja kuivaa perunat, kuori ja viipaloi sipulit. Kääntele ruskistetussa voissa koko sakki ja lisäile kermaa sen mukaan, mitä perunat sitä itseensä imevät. Jos haluat kuivempia perunoita, jätä viimeinen kermasilaus kaatamatta. Tällä kertaa lorautin vielä kertaalleen, jotta perunoista tuli samaan aikaan rapeita ja mehukkaita.
Makeat lantut
lanttua
voita
siirappia
Kuori ja viipaloi/paloittele lanttu. Paistele miedolla lämmöllä voissa, kunnes pinta saa väriä. Lisää siirappi ja hieman vettä. Lantut saavat kiehua kypsiksi voi-siirappiliemessä. Kun esim. hammastikulla kokeille ne tuntuvat kypsiltä, lisää hönkää, jotta liemi haihtuu pois. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.
Omenalumi
omenoita
sokeria
vettä
munanvalkuaisia
Kuori ja paloittele omenat, heitä ne kattilaan niukkaan veteen, johon on lisätty sokeria, taas kerran maun mukaan. Riippuu täysin omppujen happamuudesta paljonko sokeria tarvitaan, mutta aloittaisin melko vähällä määrällä. Keittele, kunnes omena on lähes soseutunut. Voit painella omenasoseen siivilän läpi, mutta itse käytin yksinkertaisesti haarukkaa ja muussasin sillä. Omppuja taisi olla 4 kpl ja tähän määrään laitoin 2 ison munan valkuaisita, jotka vatkataan kovaksi. Sitten vaan käännellää soosit sekaisin ja avot. Omenalumi on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti