keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Minestronella lähtee

Kaikki muistavat varmasti minestrone-pussikeitot, joilla ei ole mitään tekemistä edes puoliksikaan aidon minestronen kanssa, joka on jo järkisyistä syytä tarjoilla focaccialeivän kera. Minestronen sydän on savupekonia ja tomaattia, höystettynä valkosipulilla, yrteillä ja pastalla. Käytännössä minestroneen voit laittaa mitä tahansa liemen ja pastan kaveriksi.

Focaccialeipä on italialainen kalakukko. Tai toisinpäin. Pointtina lienee alunperin ollut saada ruokaisan leivän mukaan täytettä, jottei reissun päällä kuivaa suu. Ja noh, siihen tietty sopii lasillinen viiniä kylkeen, mutta herkullisimman focacciareseptin mukaan leiptaikinaan lirautetaan tilkka valkoviiniä. Voidellaan oliiviöljyllä, päälle tuoretta rosmariinia, sormisuolaa, kirsikkatomaatteja ja oliivija. Herkullinen iltapala ihan sellaisenaan tai salaatin kera. Tällä kertaa syötiin läpi aterian.

Pääruoakana tarjoilin possunpippuripihviä valkosipulikermapottujen kera. Tein vielä puikulaperunasta, joka on herkullisen jauhoinen, kypsyy nopeasti pikaruoan tapaan ja valkkaripotut suorastaan sulavat suuhun.






Minestronekeitto

säilöttyjä kirsikkatomaatteja
valkoviiniä
vettä
ruskitettua savupekonia
sipulia
valkosipulia
porkkanaa suikaleina
pastaa
suolaa
pippuria
tuoretta timjamia
tarjolle vastaraastettua parmesania




Focaccia

5 dl vettä
1 dl valkoviiniä
1/2 dl oliiviöljyä
50 g tuoretta hiivaa
10-11 dl durum vehnäjauhoja
suolaa

Sekoita jauhot kädenlämpöiseen liemeen, johon olet liottanut hiivan. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota jääkaapissa mieluiten yön yli tai kiireessä huoneenlämmössä kaksikertaiseksi.
Levitä taikina kevyesti kädellä painellen uunipellille ja kohota vielä parisen tuntia. Painele sormella koloja (ja halutessasi voit koristella pintaa myös taikinapyörällä tai veitsellä). Voitele pinta oliiviöljyllä, sirottele pinnalle sormisuolaa ja tuoretta rosmariinia. Halutessasi voit painella kuoppiin kivettömiä oliiveja ja/tai kirsikkatomaatteja. Paista 200 asteisesa uunissa n 30 min.



Pippuripossu ja valkosipuliperunat

porsaan ulkofilettä
kermaa
soijaa
rouhittua  pippuria

Ruskista ohueksi leikatut ja kämmenellä painellut lihaviipaleet kuumalla pannulla voissa molemmin puolin. Lisää reilusti kermaa, tilkka soijakastiketta ja juuri rouhittua pippuria maun mukaan (rose-, viher- ja mustapippuria). Hauduttele, kunnes kastike saostuu.

Valkosipuliperunat

puikulaperunoita
kermaa
valkosipulia
suolaa
pippuria

Paista pannulla kuoritut, viipaloidut, kuivatut puikulat, lisää valkosipuli ja kerma. Hauduttele kannen alla, kunnes perunat ovat pehmeitä (n 15 min).

Ruokajuomaksi sopii parhaiten italialainen punaviini tai kylmä olut.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...