keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Juustokohokasta ja poropihvejä

Ystäväni kävi vierailulla ja totuttuun tapaan halusin väkertää jotain extraa kyökin puolella. Mieleeni muistui vanha herkku, joka sopii niin alkuruoaksi, pääruoaksi salaatin kera tai vaikkapa tuhdiksi iltapalaksi. Juustokohokas, tuo jokaisen kotikokkaajan kauhu: apua, se lässähtää kuitenkin!
Onneksi kohokaan lässähdys ei vaikuta makuun, mutta visuaalisuuten kuitenkin. Rohkeasti esittelen tässä nyt -ei niin korkean kohokkaan- joka oli kuitenkin muutoin koostumukseltaan ja maultaa ensiluokkainen.

Pääruoaksi paistelin poropihvejä, joihin poron jauhelihaa jatkoin naudan paistijauhiksella, sekä runsaalla määrällä sipulia. Pihvien kylkeen lohkoperunoita ja tomaatti-kermakastiketta.

Ylimääräinen ähkyn tunne lievittyi hileisellä mustaherukkamousella, joka valmistuu tehosekoittemella alle minuutissa.




Juustokohokas


2 rlk voita
3 rlk vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa
5 luomumunaa
mustapippuria
100 g raastettua parmesan-, gouda-, gruyère-juustoa


Sulata voi ja sekoita jauhot joukkoon, kun jauhot ovat imeneet rasvan ja kypsyneet hetken, lisää maito koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen, kunnes kastike on paksua ja tasaista. Nosta sivuun jäähtymään. Erottele keltuaiset ja vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltaiset yksi kerrallaan jäähtyneeseen kastikkeeseen. Lisää pippuri ja juustoraaste. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti joukkoon. Annostele voideltuun/voideltuihin ja jauhotettuihin uuninkestäviin vuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa n 20-40 min. vuoan koosta riippuen, kunnes kohokas on pinnaltaan kauniin ruskea. HUOM! Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana, tai kohokas lässähtää.
tarjoile tuoreen salaatin kera.







Poropihvit


poron jauhelihaa
naudan jauhelihaa
raastettua leipää
kermaa
ruskitettua sipulia
1 luomumuna
suolaa
rouhittua viherpippuria


Sekoita kaikki ainekset ja paistele miedolla lämmöllä voissa. Tarjoile perunan tai pastan kera, hyvälä kastikkeella.


Tomaatti-kermakastike



1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
vettä
valkosipulia
kermaa
hienonnettua tuoretta chiliä maun mukaan
mustapippuria
suolaa


Pyörittele chiliä ja valkosipulia tilkassa öljyä ja lisää tomaatit, sekä puoli tölkkiä vettä. Anna kiehua vartin verran, lisää kerma ja mausteet. Tarjoile lihan tai kalan kanssa.







Hileinen mustaherukkamousse


jäisiä mustaherukoita
tomusokeria
kermaa

Aja jäiset mustaherukat tehosekoittimella rouheeksi ja lisää tomusokeri ja kerma. Valmista!!!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...