Onneksi kohokaan lässähdys ei vaikuta makuun, mutta visuaalisuuten kuitenkin. Rohkeasti esittelen tässä nyt -ei niin korkean kohokkaan- joka oli kuitenkin muutoin koostumukseltaan ja maultaa ensiluokkainen.
Pääruoaksi paistelin poropihvejä, joihin poron jauhelihaa jatkoin naudan paistijauhiksella, sekä runsaalla määrällä sipulia. Pihvien kylkeen lohkoperunoita ja tomaatti-kermakastiketta.
Ylimääräinen ähkyn tunne lievittyi hileisellä mustaherukkamousella, joka valmistuu tehosekoittemella alle minuutissa.
Juustokohokas
2 rlk voita
3 rlk vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa
5 luomumunaa
mustapippuria
100 g raastettua parmesan-,
gouda-, gruyère-juustoa
Sulata voi ja sekoita
jauhot joukkoon, kun jauhot ovat imeneet rasvan ja kypsyneet hetken, lisää
maito koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen, kunnes kastike on paksua ja
tasaista. Nosta sivuun jäähtymään. Erottele keltuaiset ja vispaa valkuaiset
kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltaiset yksi kerrallaan jäähtyneeseen
kastikkeeseen. Lisää pippuri ja juustoraaste. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto
varovasti joukkoon. Annostele voideltuun/voideltuihin ja jauhotettuihin
uuninkestäviin vuokiin. Paista 200 asteisessa uunissa n 20-40 min. vuoan koosta
riippuen, kunnes kohokas on pinnaltaan kauniin ruskea. HUOM! Älä avaa uunin
luukkua paistamisen aikana, tai kohokas lässähtää.
tarjoile tuoreen salaatin
kera.
Poropihvit
poron jauhelihaa
naudan jauhelihaa
raastettua leipää
kermaa
ruskitettua sipulia
1 luomumuna
suolaa
rouhittua viherpippuria
Sekoita kaikki ainekset ja
paistele miedolla lämmöllä voissa. Tarjoile perunan tai pastan kera, hyvälä
kastikkeella.
Tomaatti-kermakastike
1 tlk säilöttyjä
kirsikkatomaatteja
vettä
valkosipulia
kermaa
hienonnettua tuoretta
chiliä maun mukaan
mustapippuria
suolaa
Pyörittele chiliä ja
valkosipulia tilkassa öljyä ja lisää tomaatit, sekä puoli tölkkiä vettä. Anna
kiehua vartin verran, lisää kerma ja mausteet. Tarjoile lihan tai kalan kanssa.
Hileinen mustaherukkamousse
jäisiä mustaherukoita
tomusokeria
kermaa
Aja jäiset mustaherukat tehosekoittimella rouheeksi ja lisää tomusokeri ja kerma. Valmista!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti