tiistai 4. syyskuuta 2012

Lohturuokaa osa 4. Täytetyt krepsut

Muistan iänkaiken saaneni hemmottelua omalta äidiltäni sekä isoäidiltäni - heillä molemmilla oli ja on käsittämätön taito tehdä lettuja, lättyjä, ohukaisia, krepsuja  ja creppejä.  Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten myös makutottumuksia. Omasta mielestäni letun tai noh, täytettynä krepsun täytyy sisältää muutama ominaisuus, jotta se olisi edes syötävää.

1. sen on oltava mieluummin suolainen kuin makea. Jauhonmakuinen lätty ei kiinnosta lainkaan.
2. siinä on oltava  pitsireunat, joten taikinan on oltava riittävät paksua ja pitkään turvotettua, jottei taikinaa tarvitse laittaa pannulle turhan paksua kerrosta.
3. rapeaksi paistettu lettu kerää itseensä pähkinäiseksi paahtuneen voi makua, joten millään muulla rasvalla en edes yrittäisi saada hyvää ohukaista aikaiseksi.





Täytetyt ohukaiset


lettutaikina
5 dl maitoa (mieluiten punaista)
2 1/2 dl luomuvehnäjauhoja
3 onnellisen luomukananmunaa
ripaus suolaa

paistamiseen voita

Vispaa maito ja jauhot sekaisin ja lisää sitten munat edelleen vispaten. Jos lisäät jauhot viimeisenä, taikina paakkuuntuu helpommin.
Anna turvota puolisen tuntia ja paista lätyt kuumalla pannulla ruskitetussa voissa.

Jauhelihatäyte

jauhelihaa
sipulia
valkosipulia
porkkanaa
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
voita paistamiseen
tuoretta timjamia
mustapippuria
suolaa

lisäksi täytteeseen creme fraichea

Ruskista jauheliha ja sipulit voissa. Lisää suikaloidut porkkanat, tölkillinen kirsikkatomaatteja ja puoli tölkkiä vettä. Anna porista vartti tai vaikka pidempäänkin, jos aikaa riittää. Mausta tuoreilla yrteillä, suolalla ja pippurilla.

Täytä ohukaiset paksulla jauhelihakastikkeella ja lisää kuhunkin ohukaiseen pari ruokalusikkaa creme fraichea. Kääri rullalle uuninkestävään astiaan ja raasta pinnalle tuoretta cheddaria ja mozzarellaa.
Käytä uunissa n 200 asteessa, kunnes juusto sulaa ja letut lämpiävät.

Tarjoile salaatin ja sweet chilikastikkeen kanssa. Juomaksi sopii parhaiten joko kylmä maito tai sitten olut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...