lauantai 29. syyskuuta 2012

Lohi-katkaraputartar, kukkoa viinissä ja creme brulee

Muuten kurjan päivän kruunaa aina loistokas illallinen. Tällä kertaa halusin yhdistellä omia ja perheen makumieltymyksiä tyyliin "jokaiselle jotakin".  Alkuruoan virkaa toimitti lohi-katkaraputartar-leipä, jonka höystin sitruunaoliiviöljyllä, smetanalla ja hienonnetulla punasipulilla. Tillitupsu kruunasi koko komeuden, joka perheen nuorimmaisen kanssa viriteltiin muotin kanssa näyttäviksi annoksiksi.

Pääruoaksi syntyi varsin perusranskalainen Coq au vin, hitaasti haudutettua kanaa yrrttien ja sipulin kanssa punaviiniliemessä. Lisäkkeenä perinteinen pilahviriisi, toimii.

Jälkiruokana tällä kertaa Creme brulee, sekin varsin ranskalainen klassikko, jonka karamellisointi ei onnistunut tohottimella, koska nysväsin kaasupullon kanssa liki hermojen menettämiseen asti. Fariinisokeria pintaan ja uuniin. Toimi sekin, mutta valitettavasti vuoka kuumeni hiukan, koska vanhan uunin grillivastukset olivat parhaat päivänsä jo nähneet. Kokonaisuudelle perhe antoi liki 10 pistettä, miinusta tuli liian pienestä alkuruoasta.



Lohi-katkaraputartarleipä

paahtoleipää
kuutioitua kylmäsavulohta
katkarapuja
smetanaa
punasipulia
tuoretta tilliä
sitruunalla maustettua oliiviöljyä


Kasaa ainekset öljytylle paahtoleivälle ja nauti.








Kukkoa viinissä

marinoimatonta, luista kanaa tai broileria
porkkanoita
sipulia
valkosipulia
possun savukylkeä tai pekonia
punaviiniä
kanalientä tai fondi ja vettä
tuoretta timjamia ja persiljaa
kokonaisia mustapippureita
suolaa

paistamiseen öljyä ja voita


Ruskista pekoni ja kanapalat voin ja öljyn sekoituksessa. Lisää sipulit ja porkkanat. Pyörittele hetki ja kaada päälle viini ja kanaliemi. Lisää pippurit ja yrtit ja anna hautua kannen alla reilun tunnin tai kunnes kana on kypsää.

Pilahviriisi


riisiä
sipulia
öljyä
vettä
suolaa
pippuria
pari tuoretta tomaattia


Kuullota sipuli ja riisi öljyssä, lisää vesi ja keitä ohjeen mukaan kypsäksi. Kun riisi on lähes valmista, lisää hienoksi kuutioidut tomaatit. 





Creme brulee

3,3 dl kermaa
1dl maitoa
puolikas vaniljatanko

4 munan keltuaista
1/2 dl sokeria


Kuumenna kerma-maitoseos kiehumispisteeseen. Vispaa sokeri ja keltuaiset kevyesti ja lisää kerma-maitoseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Annostele uuninkestäviin vuokiin ja kypsennä vesihauteessa (vettä noin puoleen väliin vuokaa asti) 190 asteessa n 20-25 minuuttia. Siirrä jääkaappin jäähtymään 2-3 tunniksi.  Ripottele pinnalle sokeria ja paahda sen pinta joko kaasupolttimella tai kuumassa uunissa grillivastusten alla pari minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...