Päivän teemaksi sattui kasvisruokia sisältävä "Nyhjäsin tyhjästä"-päivä. Oikeastaan tähän innosti erään fb-kaverin kommentti liittyen eilen tekemääni muistiinpanoon, jossa peräänkuulutin hyvää kotiruokaa, joka kuuluu kaikille, etenkin lapsille. Vaikuttaa siltä, että yksi suurimmista syistä valita valmisruokaa on ideoiden puute. Omat ideani syntyvät yleensä ihan kaappiin katsomalla tai kaupan hyllyllä, kalatiskillä.
Halusin haastaa itseäni kotikokkaajana ja sen myötä tämän päivän aterian päätin kasata monesta pienestä "tapaksesta", jokaiselle jotakin tyyliin. Koska saattui vielä olemaan Kansallinen kasvisruokapäivä, päätin jättää lihan ja kalan tämämänpäiväiseltä aterialta väliin.
Pääruoan virkaa toimitti kolmella eri tavalla valmistettua perunaa: perinteinen perunatortilla, yrteillä maustetut perunakroketit dipin kera, sekä lohkoperunat aiolin kera. Pöydästä löytyi myös fetalla täytettyjä paahdettuja paprikoita, aurajuustolla täytettyjä tomaatteja, marinoituja oliiveja, tomaatti-valkosipulileipää manchego-juuston kera. Makeannälkää sai tyydyttää nektariini.
Perunatortilla
perunaa
sipulia
munaa
pippuria
suolaa
Viipaloi perunat ja suikaloi sipuli. Kääntele öljyssä kunnes saavat väriä. Kaada munakasmassa päälle ja paista kypsäksi.
Lohkoperunat
perunaa
suolaa
öljyä
Kuori ja lohko perunat. Huuhtele ja kuivaa ne, keitä joko rasvakeittimessä kypsäksi tai valuta öljyä pinnalle ja kypsennä uunissa, pariin kertaan käännellen (n 200 asteessa 25-30 min.)
Perunakroketit
eilistä perunamuussia
1 muna
2 rlk vehnäjauhoa
yrttejä
suolaa
pippuria
öljyä
Sekoita kaikki aineet ja tee lusikalla "knöllejä"- paista ne joko pannulla tai keitä öljyssä.
Täytetyt paprikat
paprikaa
öljyä
suolaa
pippuria
feta tms. juustoa
yrttejä esim. timjami
Paahda paprikat uunipellillä, jäähdytä ja poista kuori. Täytä paprikalohkot fetalla, sulje hammastikulla, lorauta öljyä pinnalle, lisää timjaminoksa ja kuumenna hetki uunissa.
Dippi
kermaviiliä
paprikajauhetta
valkosipulinkynsi
suolaa
sokeria
mustapippuria
kuivattua persiljaa ja timjamia
Sekoita kaikki aineet ja anna maustua hetki. Tarjoile perunoiden tai vaikkapa sipsien kera.
Aioli
munankeltuainen
valkosipullia
öljyä
suolaa
pippuria
Sekoita valkosipuli ja keltuainen. Lisää huoneenlämpöistä öljyä ohuena nauhana koko ajan vispaten joukkoon. Jatka kunnes majoneesi sakenee. Voit ohentaa sitä pienellä tilkalla joko vettä tai sitruunamehua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tomaatileipä
vaaleaa leipää
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
tomaattia
juustoa, esim. manchego
Paahda leipäviipale joko paahtimessa tai pannulla. Lorauta pinnalle hieman öljyä, hiero halkaistua valkosipulin kynttä ja halkaistua tomaattia, niin, että tomaatin liha tarttuu leivän pintaan. Tarjoile lisänä juustoa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto
Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...
-
Sateen ropistessa ikkunaan ei voi välttyä ajatukselta syksyn tulosta. Vaikka pimeys ei muuten viehätä, se herättää kotikokkaajassa innostuks...
-
Olen jopa ruoanlaittoa enempi kiinnostunut leipomisesta ja nimenomaan leivän leipomisesta. Vaihtelunhaluisena päädyin testailemaan muinaisvi...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti