lauantai 13. lokakuuta 2012

Cajun-katkoja ja mausteista lampaanpotkaa

Ilokseni löysin paikallisesta marketista karitsanpotkaa. Harvinaista herkkua, joka on liki jumaltenruokaa, koska pitkään haudutettuna se sulaa suuhun. Lammas ansaitsee rinnalleen spesiaalin lisäkkeen, joten tällä kertaa valitsin kuskus-salaatin, joka ei varasta lampaan makua, mutta raikkaiden selkeiden makujensa vuoksi istuu kuin nyrkki silmään erilaisille padoille.

Pääruoan sisältäessä voimakkaita makuja, alusin alkuruoan johdattelevan samankaltaisten makujen maailmaan. Tällä kertaa lastenkin sydämet valloittivat Cajun-maustetut katkaravut paahdetun leivän ja aiolin kera. Sormin syötävänä tämä kuuluu oikeastaan jo osastolle lohturuokaa...
Voin kertoa, että kilon pussista ei jäänyt yhtään rapua syömättä ja leipäkin loppui kesken.
Tuhdin aterian päätteeksi jälkkäriksi uppoaa korkeintaan jäätelö.



Cajun-katkat

kokonaisia sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
cajunmausteseosta
paprikajauhetta
limen mehua
tuoretta limeä lohkoina
oliiviöljyä
valkosipulinkynsiä
tuoretta korianteria

Kaikki ainekset sekaisin ja kääräise ne kaksinkertaisen foliosta taitetun pussin sisään 10 minuutiksi uuniin. Samalla voit paahtaa uunissa leipää ja oheen tarjoilla aiolia. Namsk!








Lampaanpotkaa mausteisessa kastikkeessa

tarvitset:
lampaanpotkaa
sipulia
valkosipulia
porkkanaa
kokonaisina säilöttyjä kirsikkatomaatteja
punaviiniä
mausteita: korianteri, mustapippuri, chilijauhe, paprikajauhe, juustokumina. Voit käyttää myös valmista cajun-mausteseosta.


Paistele hiennonetut sipulit ja porkkanat pannulla ja siirrä ne vuokaan. Leikkele lampaanpotkan pintaan viiltoja, jotta kaikki maut imeytyvät lihaan.  Paista potka pannulla joka puolelta ja nosta se vuokaan. Lisää pannuun tilkka vettä, säilötyt tomaatit ja punaviini, kiehauta ja lisää vuokaan. Sirottele lampaalle ja kastikkeeseen mausteseosta makusi mukaan. Itse pidän melko tuhdista mausta, jota voi sitten tasapainottaa tarjoamalla ruoan ohessa esimerkiksi maustamatonta jugurttia tai kermaviiliä.
Paista potkaa 200 asteisessa uunissa parisen tuntia, muutamaan kertaan potkaa käännellen. Liha on valmista, kun voit haarukalla raaputtaa lihan irti luusta.


Helppo Kuskus-salaatti

kuskusia
kiehuvan kuumaa vettä tai kasvislientä
tuoretta tomaattia
paprikaa
punasipulia
pakasteherneitä
valkosipulia
oliiveja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Mittaa vettä saman verran kuin kuivaa kuskusia (suhde siis 50-50). Kaada kiehuvan kuuma neste kuskusryynien päälle ja peitä astia esimerkiksi tuorekelmulla. Anna seista vartin verran, kunnes kaikki neste on imetynyt. Tällä välin pilko ja hienonna salaatin muut lisäkkeet. Tomaateista kannattaa poistaa siemenet ja valuttaa ne, jottei salaattiin tule liikaa kosteutta. Perinteisesti kuskus raaputellaan ja hierotaan paljain käsin, mutta 2000-luvun tyyliin raaputtelin sen haarukalla ilmavaksi. Kukin tyylillään, maku onvarmasti yhtä hyvä. Kun kuskus on kuohkeaa ja ilmavaan (mieluusti täysin klimpitöntä) lisää hienonnetut lisäkkeet ja mausta salaatti. Lisää öljyä tarpeen mukaan, jotta saat salaattiin sopivasti sekä kosteutta, että kiiltoa.

Kuskus-salaatti sopii minkä tahansa kasvis-, kala-, liharuoan lisäkkeeksi ja maistuu myös sellaisenaan, mutta omaan makuuni kaipaan siihen aina viereen joko jugurttia tai aiolia. Tällä kertaa mentiin aiolin matkaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...