sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Syksyistä kurpitsakeittoa ja valkosipuli-raejuustoleipää

Pitkästä aikaa ensimmäinen aurinkoinen päivä ja illan hämäryessä kirkas tähtitaivas. Mikään ei juurikaan maistu syksyltä kuten kurpitsakeitto, jonka kylkeen kotitekoinen valkosipuli-raejuustoleipä sopii kuin hanska käteen.

Kevyen alkuruoan jatkoksi sopii illan mittaan uunissa kypsennetty porsaanpaisti juuresten kera ja hännyksille vielä pippuri-kermakastiketta. Koska talvea odotellessa on syytä varautua lisääntyvään energiakulutukseen, ei haittaa, vaikka jälkkäri onkin kohtalaisen tuhti Brita-kakku luomuomppukompotilla.  Tie lasten sydämiin käy selkeästi pehmeän keiton ja rapean leivän kautta. Kannattaa siis toisinaan uhrata tunti-pari siihen, että tekee aterian leipiä myöden ihan itse.







Valkosipuli-raejuustoleipä

perus vaaleanleivän taikina:

4 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuoretta hiivaa tai pussi kuivahiivaa
hyppysellinen suolaa ja sokeria
2 rlk oliiviöljyä
vehnäjauhoja

täyte:
1 prk raejuustoa
4 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa, persiljaa ja timjamia
suolaa

Vaivaa leipätaikina, jättäen sen kuitenkin melko löysäksi. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, vaivaa siitä ilmat pois ja kauli tai painele se jauhojen kera leivinpaperille kuten kääretorttutaikina. Levitä täyte ja kääri taikina rullalle. Nosta se leipavuokaan, kohota uudelleen ja paista n 200 asteessa puolisen tuntia. Anna jäähtyä hetken ennen kumoamista ja leikkaamista.







Syksyinen kurpitsakeitto

kurpitsaa
valkosipulia
puolikas omena
valkoviiniä
kanalientä
vettä

kermaa
tuoretta timjamia ja persiljaa
mustapippuria
suolaa
cayennepippuria

Kuori ja paloittele kurpitsa, ota siemenet talteen. Paahda kurpitsapaloja uunissa valkosipulin kanssa (kynnet voit laittaa uunipellille kuorineen) vähintään 30 minuuttia 225 asteessa. Kun kurpitsat tuntuvat hammastikulla pehmenneiltä, siirrä ne kattilaan. Purista kypsät valkosipulit kuoristaan joukkoon, sekä puolikas omena kuutioina. Lisää tilkka valkoviintä, vettä/kanalientä, kunnes kurpitsat peittyvät ja keittele hissukseen, kunnes ne ovat läpikypsiä. Soseuta keitto ja mausta se tuoreilla yrteillä, pippureilla, suolalla maun mukaan ja lisää hienonnetut yrtit ja kerma vähän ennen tarjoilua. Itse pidän keitosta, jossa on hieman potkua, joten cayennepippuria voi lisätä myös suoraan lautaselle, jos kaikki ruokailijat eivät tulisuudesta pidä. Keiton lisänä tuoretta leipää ja paahdettuja kurpitsan siemeniä

Paahdetut siemenet

Huuhtele ja kuivaa puhdistetut kurpitsansiemenet. Anna niiden kuivahtaa puhtaan pyyhkeen päällä ja siirrä ne joko uunipellille tai kuivalle paistinpannulle paahtumaan vähintään 10-15 minuutiksi. Kun siemenet ovat kuivia ja rapeita lisää tilkka oliiviöljä ja maun mukaan suolaa, chilijauhetta, grillimaustetta tms. ja kääntele kunnes siemenet ovat kauttaaltaan mausteissa. Tarjoile heti kuuman keiton kera.


Porsaanpaistille kävi kuten viimeksi viikko sitten, se katosi nälkäisten suihin ennen ensimmäistäkään annoskuvaa, tässä kuitenkin pikaisesti räpsätty kuva uunivuoasta..








Omenainen Brita-kakku

200g voita
1 1/2 dl sokeria
3 munan keltuaista
3 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 kermaa

marenki:
3 munan valkuaista
2 1/2 dl sokeria

omenakompotti:
4 omenaa kuutoina
kourallinen fariinisokeria
tilkka vettä

kermavaahtoa


Tee omenakompotti ensin. Kaikki ainekset kasariin ja keittele parikymmentä minuuttia, siirrä jäähtymään. 

Hiero voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää keltuaiset yksi kerrallaan joukkoon hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja kerma, levitä leivinpaperille ohueksi kerrokseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri koko ajan vatkaten. Levitä marenki taikinan pääle. (Halutessasi voi lisätä mantelilastuja pinnalle).
Paista kakkupohjaa n. 180 asteessa puolisen tuntia. Pohjan jäähtyessä vispaa kerma vaahdoksi. Itse en lisännyt siihen sokeria, koska kakku kokonaisuudessaan on TODELLA makea.
Kasaa kakku kerroksittain ja puuteroi se lopuksi tomusokerilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...