maanantai 8. lokakuuta 2012

Lohturuokaa osa 5. Pinaattikeitto ja rapuleipiä

Tyttäreni kysyi: "Äiti, jos pitäisi syödä samaa ruokaa joka päivä kuukauden ajan, mitä se olisi ja miksi?"
Vastasin: "Pinaatikeittoa ja siksi, että se on vastustamattoman hyvää. Aina."

Näin ollen sunnuntai-iltana viikon päätteeksi keittelin lempeän pinaattikeiton tuoreesta pinaatista. Onnistuu se toki myös pakasteesta, mutta itse pinaatin suutuntuma on erilainen. Lempeän, suorastaan kermaisen keiton oheen värkkäsin lämpimiä katkarapuleipiä, jotka herättivät ihania muistoja vuosien takaa. Mieheni tokaisikin, että näillä leivillä valloitin hänen sydämensä lopullisesti liki 20 vuotta sitten. Niitä tuli aikoinaan turhan usein nautittua, joten nyt vuosien tauon jälkeen oli kertakaikkisen ihanaa haukata lämmintä, kermaista katkarapuleipää. Namsk.



Pinaattikeitto

3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
vajaa litra maitoa
puolisen litraa tuoretta pinaattia
suolaa, mustapippuria
(kermaa/smetanaa)

Ryöppää pinaatti suolalla maustetussa vedessä tai sulata pakastepinaatti. Hienonna se makusi mukaan. Itse jätän se kohtalaisen rouheaksi. Sulata kattilassa voi ja lisää vehnäjauhot. Anna jauhojen kypsyä hetki, mutta älä ruskista. Lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia ja lisää pinaatti. Mausta suolalla (ja sokerilla) maun mukaan. Tarjoile esim. keitetyn munan kanssa. Keitosta saat vielä juhlavamman, jos lisäät siihen juuri ennen tarjoilua pari ruokalusikallista smetanaa tai löysäksi vispattua kermaa.


Lämmin katkarapuleipä

paahtoleipää
sulatettuja ja valutettuja katkarapuja
1 tomaatti kuutioituna
2 valkosipulin kynttä
kuivattua tai tuoretta chiliä maun mukaan
oliiviöljyä
kermaa
mozzarella-raastetta
tuoreita yrttejä
mustapippuria

Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja lisää kuutioitu tomaatti ja valkosipulin kynnet. Anna kuullottua ja lisää kerma. Keittele hissukseen, kunnes kerma on kiehunut kasaan, lisää puolet juustomäärästä makusi mukaan ja ravut.  Mausta pippurilla ja hienonnetuilla yrteillä. Levitä seos leiville, lisää loppu juusto pinnalle ja käytä 200 asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes juusto on saanut väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...