maanantai 8. lokakuuta 2012

Kohti ennakkoluuloja: silakkaa ja maksaa

Ehkä kaikkein eniten ennakkoluuloja aiheuttavat ruoka-aineet ovat kalaa tai maksaa. Itse rakastan molempia, vaikken esimerkiksi ravintolassa valitse kumpakaan mielellään. Kalaa kohtaan syntyvät ennakkoluulot liittynevät huonosti perattuun/laitettuun kalaan. Sama pätee myös maksaruokiin, koska maksa, josta kalvot ei ole siivottu tai joka on ylikypsennetty, on täysin syömäkelvotonta. Sen sijaan hyvin puhdistettu ja kypsennetty maksa sulaa suussa.

Kalaksi valitsin tänään silakan, koska maultaan se on yksi ylivertaisimmista, vaikka se on varsin ruotoinen, ainakin pieneen lapsen suuhun. Silakkaleivän kasaaminen on nopeaa ja muutamalla raaka-aineella suorastaan pikaruokaa, kunhan itse kala on ensin perattu täysin puhtaiksi fileiksi. Siihen tarvitaan terävä fileerausveitsi, leikkuulauta ja paljon kärsivällisyyttä. Työ kuitenkin kannattaa tehdä, koska valmis, rapeaksi paistettu silakkafile suorastaan sulaa suuhun.


Silakkaleipä

siistittyjä silakkafileitä
hapankorppuja
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

paahdettua leipää
smetanaa
punasipulia
sitruunaa
tilliä

Perkaa silakkafileet ruodottomiksi ja nahattomiksi. Pyörittele ne murskatuissa hapankorpuissa, johon on lisätty hiukan vehnäjauhoja siteeksi. Paista reilussa voissa ja tarjoa kuumana suoraan pannusta paahdetun leivän päällä. Juomaksi ehdottomasti joko kylmä vesi tai olut.







Herkkumaksakastike

naudan maksaa
sipulia
valkosipulia
paprikaa
porkkanaa
tuoretta chiliä
inkivääriä
kermaa
maustamatonta jugurttia
pippuria
suolaa


Siivoa maksa kaikista kalvoista ja muista epäpuhtauksista. Viipaloi se ohueksi ja laita viipaleet maustamattomaan jugurttiin siksi aikaa kunnes teet kastikkeen. Parasta olisi, jos maksa ehtisi viipyillä jugurtissa vaikka yön yli, mutta tällä kertaa siihen ei ollut aikaa. Kuullota öljyssä sipulit, mausteet ja paprika- sekä porkkanasuikaleet. Lisää kermaa ja keittele kastiketta kasaan. Valuta maksasuikaleet ja paista ne reilussa voissa nopeasti, jotta ne saavat pinnalleen väriä. Lisää maksa kastikkeeseen ja kiehauta! Älä jää keittelemään, tai maksa kypsyy liikaa ja sen myötä se sitkistyy.
Tarjoile keitinperunoiden ja etikkasäilykkeen tai vaikkapa puolukkahillon kera. Tällä kertaa kaapista löytyi luomuoliiveja, jotka sopivat maksan rinnalle myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...