tiistai 30. lokakuuta 2012

Lauantai-illan huumaa: lohikakkua ja karitsan karetta

Yllätyin jälleen iloisesti käydessäni lähimarketissa: tarjolla oli sekä karitsan potkaa, että karetta. Sekunnissa päätin ahkeroida alkuruoaksi suussasulavaa lohikakkua, johon kalat sainkin jälleen kotiovelle toimitettuna ja pääruoaksi lampaan karetta =)

Usea ystäväni on tunnustanut, ettei pidä lammasruoista ja olen edelleen vuosien "lammasruokarakkauden" jälkeen tullut siihen tulokseen,  että lammas itsessään on taivaallista, kun se on a. siivottu rasvoista ja kalvoista, b. maustettu oikein ja c. kypsennetty oikein. Olen joskus valmistanut myös vuohen kyljyksiä, ja se oli yksi parhaista liha-aterioista, joita pannustani on lautaselle eksynyt.

Voileipäkakut kuuluvat yleensä juhlaan ja niiden valmistusta pidetään kovin työläänä. Hyydytetty lohikakku on kuitenkin nopea valmistaa ja ainesosia on vain muutama. Tosin sen hyytymiseen pitää varata muutama tunti aikaa.



Hyydytetty lohikakku

lämminsavulohta
ruohosipulituorejuustoa
majoneesia
vaahdotettua kermaa
liivatetta nestemäärän mukaan
tuoretta tilliä
graham paahtoleipää

koristeluun graavi- tai kylmäsavulohta
kurkkua, kirsikkatomaatteja, tuoretta tilliä, sitruunaa

Perkaa ja hienonna lohi. Sekoita majoneesi ja tuorejuusto, sekä lisää niihin kylmässä vedessä liotettu ja kuumaan veteen liuennut liivate. Kääntele lopuksi pari kauhaa kermavaahtoa massan joukkoon. Lisää lohi ja tuore tilli sekä mustapippuri. Kasaa kelmulla vuorattuun vuokaan vuoron perään lohimassaa ja esimerkiksi maidolla kostutettuja grahampaahtoviipaleita. Hyydytä viileässä vähintään 4 tuntia, (mieluusti yön yli) koristele makusi mukaan ja tarjoile.






Kartisan kare

karitsan kylkiriviä
valkosipulia
tuoretta timjamia
voita
mustapippuria ja suolaa

Sulata pannussa voi ja lisää sinne kokonaiset valkosipulinkynnet (kuorineen), ja nippu tuoretta timjamia. Ruskista kare joka puolelta ja valele sitä samaan aikaan voilla. Kypsennä uunissa muutaman kerran liemellä valellen, kunnes paistomittari näyttää 50-55 astetta. Kääri folioon vetäytymään ja kasaa perunasalaatti. Kareen paistopannulla voit valmistaa ratatouillen samaan aikaan.

Avocado-perunasalaatti

keitettyä perunaa
avocadoa
limeä
punasipulia
kuutitoitua tomaattia
smetanaa
suolaa
pippuria

Kaikki sekaisin.


Ratatouille

sipulia
kesäkurpitsaa
paprika
porkkanaa
oliiveja
valkosipulia
tomaattia
oliiviöljyä

suolaa ja pipppuria

Paistele kuutioidut kasvikset tomaattia lukuunottamatta, kunnes lähes kypsiä. Lisää tomaatti kuutioituna ja halutessasi juustoa, (itse käytin tällä kertaa mozzarellaa). Pyöräytä pannua pariin otteeseen, mausta ja tarjoile.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...