torstai 1. marraskuuta 2012

Kekrijuhlaa, lihapiirakoita, kyljyksiä, munkkeja

Olen jo kotoa oppinut erilaisten juhlien ja "juhlien" merkityksen ja niihin liittyät ruokatraditiot. Kekri on muinaissuomalaisena sadonkorjuujuhlana on iänkaiken vanha ja runsas ruokapöytä lihaisine tarjoiluineen kuuluu siihen erottamattomasti.
Tämän vuoden kekriin valmistin alkunaposteluun lihapiiraita, jonka taikinasta puolet käytin mustikkasydänmunkkien valmistukseen. Lihaa oli tarjolla kahdessa eri muodossa: vanhanajan possunkyljyksiä omenaisessa sinappikermakastikkeessa, sekä grillattua entrecotea. Keitettyjä pottuja ja gratinoitua kukkakaalia kylkeen ja avot! Jälkkäriksi kuorrutettuja munkkeja ja jokaisen vatsa oli täpösen täynnään.






Lihapiirakat

taikina:

5 dl lämmintä maitoa
50g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
1rkl sokeria
2 rlk oliiviöljyä
vehnäjauhoja


Vaivaa taikina tavallisen vehnätaikinan tapaan ja kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja tee toisesta puolesta lihapiirakoita ja toisesta munkkeja. Yksinkertaisinta on kaulita taikina, lisätä täyte, taittaa kaksin kerroin ja leikata joko muotin taikka lautasen avulla. Kohota vielä täytön jälkeen n 20 minuuttia. Keitä sekä piirakat, että munkit noin 170 asteisessa öljyssä molemmin puolin.


täyte lihapiirakoihin:

keitettyä puuroriisiä
ruskistettua jauhelihaa (mieluiten luomua)
ruskistettua sipulia
mausta makusi mukaan, esimerkiksi mustapippuria, paprikajauhetta, kuivattua timjamia, cayennepippuria jne.

munkkien täyte: mustikkahilloa ja kuorrutteeseen tomusokeria, vettä ja sitruunamehua. Voit värjätä kuorrutteen esimerkiksi elintarvikevärillä niin halutessasi.






 Vanhanajan possunkyljykset

kunnon possunkyljyksiä läskillä
sipulia
omenaa
voita paistamiseen
kermaa
tilkka soijakastiketta
sinappia
mustapippuria
suolaa

Ruskista kyljykset molemmin puolin kuumalla pannulla. Läskireunaan kannattaa leikata muutama viilto, jottei kyljys käpristy. Lisää pannuun sipulit ja omenat kuutoituna, sekä vettä/lihalientä. Hauduta kannen alla vähintään 40 minuuttia tai kunnes liha alkaa irrota luista. Keittele rieppaasti, jotta neste alkaa haihtua, ja lisää sinappi, soijakastike ja kerma. Keitä kasaan hieman, mausta pippurilla ja tarpeen mukaan suolalla.



Pariloitu entrecote

Entrecotea
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta tai grillausmaustetta

Entrecote on yksi ehkä varmimmista ja helpoimmista naudanlihapihveistä. Käytännössä epäonnistuminen on mahdotonta edellyttäen, että a. liha on huoneenlämöistä b. sen pinta on kuiva ja c. sitä ei grillata/pariloida ylikypsäksi.  Kuivatun lihan pintaan hierotaan öljy ja mausteet, pariloidaan todella kuumalla pannulla parisen minuuttia per puoli. Anna lihan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...