sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Kaaliin käärittyä lohta, jättikatkoja, lohileivoksia, sekä "kalapuikkoja"

Kuten olen aiemmmin jo maininnut, kala kaikissa muodoissaan on koko perheemme, erityisesti lasten mieleen.  Oman haasteensa aiheuttaa se, että useimmiten on tarjolla vain lohta ja kuhaa. Lohen maku itsessään on rasvaisena kalan niin voimakas, että se kestää rinnalleen myös muita makuja.
Kalapuikot ovat olleet kouluruokaäänestyksessä vuosikausia TOp 5:ssä, mutta teollisesti tuotetut kalapuikot eivät mitenkään vedä verojaan kotitekoisille. Tällä kertaa käytin turskaa, koska sitä sattumalta oli saatavilla. Turska on suurta herkkua, joskin sen verran helposti murenevaa, että paneroituna se on helpointa käsitellä ja samalla se pysyy mehukkaana.
Lämminsavukohi toimii monessa muodossaan joko sellaisenaan keitettyjen pottujen kera, mutta itse pidän siitä *laxrööran* muodossa, jolla voi täyttää vaikkapa voitaikinakuppeja.
Tässä siis kolme kalaherkkua, joille jälkkäriksi toimii vaikkapa tuore hedelmä, jos vatsaan vielä jotakin mahtuu...


Kiinankaaliin käärittyä lohta, jättikatkavarras ja kurkkuspagettia

kiinankaalia
tuoretta lohta
limenmehua
ölyä ja voita paistamiseen
suolaa ja pippuria

jättikatkaravun pyrstöjä
tuoretta chiliä maun mukaan
limen raastettu kuori ja mehu
oliiviöljyä
tuoretta korianteria
suolaa ja pippuria

tuoretta kurkkua ohuiksi suikaleiksi leikattuna
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa ja pippuria


Leikka lohesta ohuita viipaleilta ja mausta suolalla ja pippurilla. Liota kiinankaalin lehti (joista on lehtiruoto poistettu) suolalla maustetusssa kylmässä vedessä hetki. Valuta ja kuivaa lehdet. Kääri lohiviipaleet kaalinlehtiin ja paista pannulla muutama minuutti reilussa voissa.

Sulata katkojen pyrstöt ja valuta. Mausta ne tuoreella chilillä, pippurilla, korianterilla, limellä ja lisää hiukan oliiviöljyä. Anna maustua, kunnes kalat ovat kypsiä. Käytä marinadista valutetut katkanpyrstöt pikaisesti pannulla, että ne kuumenevat ja tarjoile kalan ja höysteiden, kuten aiolin ja punaripulirenkaiden kera.



Kalapuikot

tuoretta turskaa (tai muuta vaaleaa kalaa)
vehnäjauhoja
luomumunaa
korppujauhoja
suolaa ja pippuria
kurkumaa
voita ja öljyä paistamiseen

Dippikastike
kermaviiliä
sweet chilikastiketta
suolaa ja pippuria
tuoretta tilliä

Perkaa kalasta ruodot ja leikkaa se muutaman sentin suikaleiksi. Pyörittele kalasuikaleet vehnäjauhoissa, kastele kevyesti vatkattuun mukaan ja kierittele lopuksi maustetussa korppujauhossa. Nosta hetkeksi levähtämään esimerkiksi leikkuulaudalle, niin panerointi pysyy paremmin kalassa kiinni paistaessa. Tarjoile perunamuussin tai vaikkapa virheän salaatin kera.




Lohileivokset

voitaikinaa

lämminsavulohta
sulatettuja pakasteherneitä
sipulia
omenaa kuutioina
creme fraichea
majoneesia
tilliä
mustapippuria
keitettyjä kananmunia

Leikkaa voitaikinasta  haluamasi muotoisia leivospohjia ja piirrä terävällä veitsellä taikinan pintaan viilto, joka on n 5 mm reunan sisäpuolella. Paista ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Irrota kansi varovasti ja täytä lohirööralla, johon kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...