Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää tyhjästä", jossa ideana on joko kierrätää edellispäivien ruoka-aineita, kaivella pakastinta ja jääkaappia ja tehdä melkein ihmeitä, ilman kauppareissun tarvetta.
Yritän jatkossa arvioida tarkemmin kulut per annos, tähän ateriaan meni lonkalta arvioiden viidelle hengelle pari euroa per nuppi.
Toisinaan saan kuulla ihmetyksiä usean ruokalajin valmistamisesta, siihen on ihan käytännön syy - mitä useampi ruokalaji, sitä vähempi määrä riittää ruokailijaa kohti.
Muuten rakkaat lukijat, arvostan suuresti, mikäli jaksatte kommentoida ja antaa kehittämisvinkkejä, esittää toiveita jne. Järkkäri on ollut telakalla, joten kuvien laatu on ollut siitä syystä huono, yritän saada tänään sen elvytettyä, jotta blogi saa myös arvoisensa kuvat annoksista.
Ihanaa kevätpäivää <3
Alkuruoaksi valikoitui punajuuricarpaccio, joka yleensä valmistetaan raa'asta punajuuresta, mutta koska se ei ole ihan lasten makuun, keitin punajuuret kypsiksi, jäähdytin ja kuorin.
Friteerattu juusto on aina ollut suurta herkkua, koska vegaaninen halloumi on melko suolaista, eikä sellaisenaan paistettuna ollut omaan suuhun hyvä, päätin testata sitä friteerattuna ja tällä kertaa se pääsi kyllä jatkoon. Tämän tilalla voi käyttää mitä tahansa vegaanista vuustoa, oleellista on kuitenkin sen valmiiksi paneroinnin jälkeinen pakastaminen, jotta paistaessa vuusto ei pääse sulamaan liiaksi. Koska vuustot on valmistettu öljystä, niiden maku muuttuu kuumennettaessa, eivätkä ne sula, kuten maitopohjaiset juustot.
Punajuuricarpaccio ja friteerattu vuusto 5:lle
3 isoa keitettyä, kuorittua, jäähdytettyä punajuurta viipaleina
Balsamiviinietikkaa tai -siirappia
suolaa
mustapippuria
vegemajoneesia, joka värjätty punajuuren keitinliemellä
punasipulia viipaleina
Asettele punajuuret lautaselle, valuta päälle balsamicoa, suolaa, pippuria ja lopuksi muutama suikale punasipulia, koristele majolla ja vaikkapa rosmariininoksalla
Friteerattu vuusto
Vuustoa n. 2x2 cm paloina
taikinaan vettä ja vehnäjauhoja
korppujauhoa
kuivattua persiljaa
kurkumaa
paistamiseen öljyä
Tee ensin taikina, tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta voit aloittaa niin, että vettä ja jauhoja 50-50, taikinan pitää tosi paksua, että kun upotat vuustopalan siihen, taikina tarttuu helposti kiinni. Tämän jälkeen pyörittele vuusto maustetuissa korppujauhoissa, aseta lautaselle ja vähintään tunniksi pakastimeen.
Kuumenna öljy (siihen kannattaa laitaa nokare margariinia, niin näet
milloin on riittävän kuumaa), paista jäiset vuustot molemmin puolin
runsaassa öljyssä. Valuta hetki talouspaperin päällä ennen
tarjolleasettamista. Tarjoa lisänä sweet chili-kastiketta ja vaikka
tuoretta kurkkua viipaleina.
Bbq-pasteijat ja hummus
Hummus ei varmaan ohjetta kaipaa, mutta tässä pikahummusohje kuitenkin:
tölkki kikherneitä
valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
tahinia
suolaa ja mustapippuria
Kaada osa herneiden nesteestä vaikka lasiin odottamaan, jos tarvitset sitä myöhemmin ohentamaan hummusta. Valmista yleensä hummuksen johonkin lasipurkkiin suoraan, jotta bamixilla porauksen jälkeen vaan korkki kiinni jä jääkaappin, säästää tiskiä =)
Koristele valmis hummus öljyllä ja paprika- tai chilijauheella. Tällä kertaa värin vuoksi nakkasin kourallisen säilykemaissia vielä pinnalle.
Bbq-pasteijat
Tämä idea synti edellispäivän ylijäämä sämpylätaikinasta, joka oli yön yli jääkapissa ja itseasiassa kylmäkohotus paransi sen käsittelyä. Käytännössä lisäsin vähän jauhoja, painelin kuplat pois ja leikkasin saksilla takinasta 15 palaa, jotka painelin kämmenellä litteiksi, täytin ja nipistin kiinni. Tähän sopii siis mikä tahansa vehnätaikinan ohje puolitettuna, tulee noin 15 kpl pasteijoita. Lopuksi voitelu kaurakermalla ja pinnalle sesaminsiemeniä. Paisto noin 200 asteessa 10-15 minuuttia.
Täyte:
2 dl kylmää keitettyä puuroriisiä
1 pieni sipuli
yksi kevätsipulinvarsi hienonnettuna
1 dl vaaleaa soijarouhetta turvotettuna
1 valkosipulin kynsi
Keitä riisi ja anna sen jäähtyä. Lisää pannulle kuumaan öljyyn sipuli, valkosipuli ja soijarouhe.
Anna paistua hetken, lisää valmista Bbq-kastiketta pari rkl ja anna kastikkeen imeytyä trouheeseen. Nosta jäähtymään.
Sekoita kaikki ainekset ja mausta makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Täytä. Paista. Nauti.
Sipuli-portviinikeitto
Sipulikeitto on yksi ranskalaisen keittiö klassikoista, josta olen muokannut myös lasten suuhun sopivan version. Portviini antaa keitolle ihanan makeuden, keittoon lisätyt porkkana ja peruna hieman suurustavat sitä, joten keitto on hyvin ruokaisa. Tämän voi tarjota joko alku- tai pääruokana, yleensä juustolla kuorrutetulla paahdetulla leivällä. Tässä leivän päällä on pizzamurua ja vegeparmesania. Tästä annoksesta tuli lautasellinen per henkilö. Mikäli tarjoilet keiton ainoana ruokana, tuplaa ainesosat.
1 kg sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 porkkana
2 pientä jauhoista perunaa
portviiniä
vettä
suolaa
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia
hyppysellinen sokeria
Kuori ja suikaloi sipulit, porkkanan ja perunat voi käyttää kuorineen. Kuullota sipulit öljyssä, kun ne alkavat saada hieman väriä, ripottele niiden päälle sokeria ja jatka kypsentämistä. Kun sipulit ovat karamellisoituneita ja kattilan pohjaan alkaa jäädä paistojälkeä, kaada joukkoon portviini. Sen määrä riippuu siitä, kuinka voimakkaan maun keittoon halaut, itse käytin noin 1 dl. Pyörittele aineksia puuhaarukalla, että kaikki paistojälki kattilan pohjasata irtooa, siinä on kaikki maku. Kun viini on imeytynyt sipuleihin, lisää peruna- ja porkkanasuikaleet ja vettä alkuun noin litra.
Anna kiehua kannen alla hissukseen ainakin 2 tuntia välillä tarvittaessa vettä lisäten. Jos käytät tuoretta timjamia, voit lisätä sinne oksan viimeisen puolen tunnin ajaksi ja nostaa sen sitten pois, kun asetat keiton tarjolle. Jos taas käytät kuivattua timjamia, se kannattaa lisätä ihan loppuvaiheessa, etteivät maut haihdu taivaan tuuliin.
Kokonaiskeittoaika on siinä 3-4 tuntia, jolloin kaikkien kasvisten rakenne on käytännössä hajonut täysin. Halutessasi hienostella, voit siivilöidä keiton, jolloin siitä tulee sipuli consomme, jonka voit tarjoilla esim. lehtitaikinaleivonnaisen kanssa. Tällä kertaa mentiin arkisemmin ja loppumaustamisen jälkeen höyryävän kuuma keitto lautaselle ja sen päälle paahdettu leipä, joka imee suuren osan keiton nesteestä itseensä, joten keitto saa olla aika "löysää".
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto
Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...
-
Sateen ropistessa ikkunaan ei voi välttyä ajatukselta syksyn tulosta. Vaikka pimeys ei muuten viehätä, se herättää kotikokkaajassa innostuks...
-
Olen jopa ruoanlaittoa enempi kiinnostunut leipomisesta ja nimenomaan leivän leipomisesta. Vaihtelunhaluisena päädyin testailemaan muinaisvi...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti