maanantai 24. syyskuuta 2012

Maksaa ja lakkaa

Flunssan vuoksi viivästynyt blogipäivitys saakin nyt tuplanumeron aikaan.

Monien kauhuruokamuistoihin liittyy maksa ja erityisesti jauhemaksapihvit. Kotikutoisesti tuunattuna ne maistuvat kuitenkin myös  nirsommille teineille ja ovat myös ravintoarvoltaan toista luokkaa kuin teollinen maksalaatikko, joka hädin tuskin muistuttaa sisältävänsä maksaa. Maksapihvien ohessa tarjoilin perunatuuvinkia, puolukkahilloa ja runsaasti ruskitettua sipulia.

Toinen suht'erikoinen makuelämys on lakka kaikissa muodoissaan. Ikävää sen syömisestä saattaa tehdä kovat ja isot kivet, joten tällä kertaa päädyin keittämään niistä hilloin, jonka paseerasin siivilän lävitse ja tällä samettisella herkulla täytin kermavaahdon kera tuulihattuja.






Jauhemaksapihvit

naudan maksaa
raastettua raakaa perunaa
raastettua sipulia
suolaa
mustapippuria


Sekoita kaikki ainekset ja paista lettupannulla molemmin puolin.


Perunatuuvinki

perunaa
porkkanaa
vehnäjauhoja
maitoa
voita
viherpippuria
suolaa
yrttejä
sinappia


Esikeitä kuutioidut perunat ja porkkanat. Valmista valkokastike sulattamalla voi ja lisää siihen jauhoja, sekoita puuhaarukalla tai vispilällä ja lisää maito vähän kerrassaan koko ajan sekoittaen, kunnes saat tasaisen, kiiltävän kastikkeen. Lisää peruna ja porkkana, tuoreet yrtit ja mausta yrteillä, sinapilla ja pippurilla. Tarjoile maksan tai lihan kanssa, tai syö sellaisenaan.









Tuulihatut 

1 1/2 dl vettä
75g voita

1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Kiehauta vesi ja voi kattilassa jal isää jauhot kerralla. Sekoita, kunnes massasta tulee tasainen. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkanen (tässä on sähkövispilä paras) muutaman minuutin ajan. Pursota massasta haluamiasi kuvioita tai nostele lusikalla leivinpaperille. 
Paista  tuulihatut noin 200 asteessa puolisen tuntia. Malta mielesi, äläkä avaa uunin luukkua ensimmäisen vartin aikana, etteivät tuulihalut lässähdä. Voit täytyy tuulihalut makusi mukaan suolaisella tai makealla täytteellä. Tällä kertaa sisään päätyi hienoa lakkahilloa ja kermavaahtoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...