sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Herkkukanaa ja duffelipottuja

Nooh, aterian nimi on hieman harhaanjohtava, koska kyseessä on oikeastaan yrteillä ja sitruunalla maustettu uunibroileri, jota paiston ajan valellaan yrtein ja valkosipulin kanssa maustetulla valkoviinillä. Tämän paremmaksi ei linturuoka voi juuri tulla. Duffelipotut ovat kotoisampi versio Duchesseperunoista ja jottei ateria liian raskaaksi kävisi rinnalla matkaa välimerellinen pyttipannu. Jälkkäriksi syntyi sydämellisiä ritareita syyshenkeen omppuviipaleiden ja kermavaahdon kera.





Yrttinen sitruunabroileri

kokonainen broileri tai kana, jos pakastettu, sulata ohjeen mukaan.
voita
yrttejä: timjami, basilika
valkosipulia
sitruunaa
valkoviiniä
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä


Kuivaa broilerin pinta ja leikkaa siihen viiltoja kylkien kohdalle. Hiero nahan alle aiemmin valmistamaasi maustevoita, johon tulee voita, sitruunamehua, mustapippuria, suolaa ja hienonnettuja yrttejä. (Jos voi ehtii jähmettyä kylmässä hetken sen hierominen nahan alle helpottuu.) Lohko sitruuna ja laita sen broilerin sisään sen jälkeen kun olet suolannut ja pippuroinut sen.
Pinnalle hierotaan hyvää oliiviöljyä ja suolaa, sekä pippuria. Kaada vuokaan valkoviiniä /tai kuivaa siideriä) muutama sitruunan lohko, pari timjaminoksaa, sekä kokonaisia valkosipuleita kuorineen.
Valele broileria muutaman kerran paistamisen aikana ja tarjoa se paistovuoassaan liemen kera.
Paistoaika n. 200 asteessa ensn tunti ja sitten 175 astetta 30 min, uunista riippuen.





Välimeren pyttipannu

sipulia
valkosipulia
porkkanaa
paprikaa
kesäkurpitsaa tai kurkkua
oliiviöljyä
voita
suolaa
mustapippuria


Paahda sipuli- ja porkkanakuutiot ensin kuumalla pannulla, koko ajan pannu heiluttaen tai kuutioita käännellen, etteivät ne nappaa pohjaan. Kun sipuli ja porkkana saa hiukan väriä, lisää pannuun öljyä ja nokare voita. (Voi estää öljyä roiskumasta, eli pieni nokare riittää) Lisää muut kuutoidut kasvikset ja paista nopeasti kuumalla pannulla. Tarkoituksena ei siis keitellä niitä ihan lötköiksi vaan pieni rapsakkuus saa jäädä. Suolaa ja pippuria.


Duffelipotut

jauhoisia perunoita
voita
kermaa
munankeltuaisia
tuoreita yrttejä
suolaa
pippuria


Keitä perunat kuorineen ja joko purista perunapuristimen läpi (kuorineen) tai kuori kuumana ja survo hienoksi. Anna jäähtyä hetki ja sitten lisää reilusti voita ja kermaa sen mukaan että muusista tulee jämäkkä. Vatkaa joukkoon pari keltuaista ja mausta. Muussi on sopivaa pursotukseen, kun sen ulossaaminen on työlästä, silloin duffelit pysyvät kasassa myös paistamisen aikana. Voit tehdä joko kahden lusikan avulla perunakroketteja tai pursottaa ne uunipellille. Paista n 220 asteessa muutama minuutti, kunnes ovat saaneet väriä.





Omppuritarit

pullaa tai paahtoleipää
munanvalkuaisia (jäi ylitse duffelipottujen teosta)
maitoa
voita paistamiseen

omenoita
ruskeaa sokeria
voita

kermaa (jäi ylitse muusista)
kanelia


Ota piparimuotilla leivästä tai pullasta ritarinpohjat. Kastele ne vispatun munanvalkuaisen ja maidon joukkoon ja paistele kuumalla pannulla reilussa voissa. Paista omppuviipaleet sokerin ja voin kanssa viereisellä pannulla ja ravistele kermapurkkia joutessasi. Se yllättäen vaahtoutuu niinkin, edellyttäen, ettei purkki ole täynnä, vaan sinne mahtuu myös happea.
Tarjoile kanelin kera. Nam!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...