perjantai 31. elokuuta 2012

Pariloitua entrecotea ja sipsejä

Perjantai-illan kunniaksi ahersin kyökissä tavanomaista pidempään. Vaikkei ateria vaatinut mitenkään erityisesti piperrystä, perunoiden ja bataattien kuoriminen ja ohukesi viipalointi, liotus, valutus ja kuivaaminen ennen uppopaistamista menee hiukka nyherryksen puolelle. Mutta hyvää tuli ja on ilahduttavaa, että myös lapset pitävät kotitekoisista ranskalaisista, lohkoperunoista ja erityisesti näistä "sipseistä" enemmän kuin mistään puolivalmiista pakastetuotteesta.



Kotitekoiset sipsit

Tähän voit käyttää lähes mitä tahansa juuresta, tällä kertaa luomuperunoita kuorimatta ja luomubataatti kuorittuna. Viipaloi ne n 1 mm:n viipaleiksi ja laita kylmään veteen likoamaan vähintään 30 min.  jotta liika tärkkelys irtoaa. Valuta ja levitä ne joko puhtaalle keittiöpyyhkeelle tai vaikkapa talouspaperille kuivumaan. Paras lopputulos saadaan, kun viipaleet ovat täysin irtonaisia ja kuivia ennen paistamista.
Herkullisimpia näistä tulee, jos keität ne rasvakeittimessä n 180 asteisessä öljyssä. Mikäli keitintä ei ole, suosittelen niiden paistamista voi-öljyseoksessa pannulla kuumalla liedellä. Nämä ovat niin ohuita, että kypsennysaika on vain pari minuuttia, mutta AH ne on hyviä!!!!


Sipsien rinnalle grillasin naudan entrecotepihvit ja tomaattia. Lisäksi kotitekoista bearneisekastiketta.




Pihvinpaistoon ei tarvinne ohjetta, mutta mutkattomaan bearneiseen ohje tulee tässä:


salottisipuli
muutama kokonainen mustapippuri
2 dl valkoviiniä

keitä liemi kasaan kunnes jäljellä on 3 rlk. Erottele munasta keltuaiset haluamallasi tavalla ja laita ne kulhoon vesihauteen ylle, liemen litku perään ja sitten vaan vispailemaan. Aikaa tässä menee 5-10 min, joten kannattaa hoitaa kaikki muu ruoka valmiiksi, jotta kun kastike on valmis, se ei joudu odottamaan.
Vispaa siis kunnes kastike sakenee, heti kun keltuaiset ovat kypsyneet kiiltväväksi vaaleaksi vaahdoksi (sen koostumus siis muuttuu sakeammaksi, muttei kokkeloidu) lisää pari rkl voita ja reilusti kuivattua tai tuoretta rakuunaa. Mausta suolalla tarpeen mukaan. Jos lisäät valmiiseen bearneiseen vielä 1tl tomaattipyrettä saatkin aikaan Choron-kastikkeen, jolloin kastikkeen luonne muuttuu. Choron-kastike sopii myös paistetulle tai grillatulle lihalle. Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...