maanantai 20. elokuuta 2012

Tillipäivä - kalaa

Monen vuoden pohdinnan jälkeen rohkaistuin jakamaan ruokaonneamme myös blogin muodossa. Ruokafilosofiaani kuuluvat tuoreet ja laadukkaat ruoka-aineet, jotka saavat näkyä ja maistua. Pipertämiseen sorrun toisinaan, mutta ylitsevuotavan vaikeat reseptit toistuvat harvemmin keittiössäni.

Ideat kuhunkin ateriaan syntyvät vuodenaikojen, lasten toiveiden ja ympäristön innostamina. Tänään sateen jälkeen ulkona tuoksui jälkeen tuore ruoho ja tilli. Ja tillin kanssa yhteen sopii kala.

Nälkäiset lapset vaativat pikaisesti ruokaa, joten näpersin alkupaloiksi kylmiä keitettyjä perunoita, joiden päälle tuli metsäsienisalaattia ja graavia lohta. Muutama perunanpuolikas onnistui auttamaan  nälkäisiä odottamaa lohikeiton valmistuessa.

Perinteisesti kalakeitto keitetään ruodoista keitettyyn liemeen, mutta arkipäivänä siihen harvoin on aikaa, tai perkeitä ei ole kaupassa tarjolla. Kun valmistat keiton niukkaan liemeen, kannattaa varata kalaa hiukka enempi. Kerma, voi ja tilli kruunaavat keiton, vaikkei sitä ole keitelty koko päivää.




Kermainen nopea lohikeitto kuudelle:

12 isoa perunaa
4 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
muutama mustapippuri
vettä
ripsaus sormisuolaa

700 g lohta
2 dl kermaa
tuoretta tilliä

Keitä perunat ja porkkanat lähes kypsiksi. Kannattaa kokeilla vaikka hammastikulla milloin ne ovat viittä vaille valmiit, lisää lohi isoina paloina (tänään ei siis ollut piiperryspäivä). Kun liemi kiehahtaa uudelleen, lisää pari desiä (vaahdotettua) kermaa, ruokalusikallinen voita ja reilusti tuoretta tilliä. Maun mukaan lisää suolaa. Siirrä kattila pois liedeltä, kalaa ei ole tarkoitus keittää, vaan se saa kypsyä muutaman minuutin kuumassa liemessä meheväksi.

Lohikeiton seurana tarjosin maalahdenlimppua katkarapurööralla.



Rööra:
pieni pussilinen pakastekatkarapuja sulatettuna ja valutettuna
1/2 pieni sipuli hiennonnettuna
1/2 purkkia creme fraichea
1/2 purkkia ruohosipuli tuorejuustoa
2 pehmeäksi keitettyä munaa haarukalla hienonnettuna

reilusti tuoretta tilliä
mustapippuria
suolaa maun mukaan

Jälkkäriksi tuunasin pikaruoan tapaan valkosuklaamoussea:



3 dl laktoositonta kuohukermaa
225 g valkosuklaata

Samalla kun valkosuklaa sulaa vesihauteessa, vispaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää sula suklaa kermavaahtoon hellästi sekoittaen, annostele tarjoilumaljoihin ja laita kylmään. Mousse hyytyy samalla kun suklaa jähmettyy uudelleen. Ennen tarjoilua raasta tummaa suklaata pinnalle. Kun valmistat moussen jääkaappiin heti alkuun, se on valmista syötäväksi kun kalakeittolautaset kolisevat tyhjyyttään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...