sunnuntai 26. elokuuta 2012

Sunnuntai -leivontapäivä

Alunperin suunnittelin leipovani piirakkaa ainakin omenasta ja ehkä sämpylöitä oman maan porkkanoista. Kuinkas sitten kävikään, vilkaisin pakastimeen, josta löysin puoli kiloa paistijauhelihaa, katkarapuja ja filotaikinaa. Jauhelihasta seuraa tortilloja ja filotaikinasta joko suolaista tai makeaa.

Jälkkäriksi pellillinen suklaamuffineita toimii aina.

Filotaikina on yksi lemppareista silloin kun pikaisesti pitäisi taikoa jotain. Filokääryleet , filonyytit ym. toimivat erilaisine täytteineen. Tällä kertaa tein muffinivuoissa pieni filokulhoja, jotka jäähtyneenä täysin kahdella eri täytteellä. Filotaikinaa käsiteltäessä on hyvä muistaa, että se on todella ohutta ja lisäksi se kuivuu nopeasti. Pakkauksessa on ohjeet paistamiseen ja taikinan käsittelyyn, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan tässä vielä kertaus:

Avattuasi filotaikinapaketin, säilytä taikina kostean leivinpaperin tai pyyhkeen alla, ettei se kuivu. Sulata ja jäähdytä voi (vaihtoehtoisesti voit käyttää myös öljyä) ja voitele leivinpaperille levitetty filotaikina. Lisää toinen kerros päälle ja voitele jälleen. Jotta filokulhot kestävät kosteaa täytettä, suosittelen käyttämään vähintää kolme kerrosta taikinaa. Leikkaa taikina joko taikinapyörällä tai veitsellä ruuduiksi. Yhdestä taikinalevykerroksesta tulee 12 palaa, juuri muffinivuokiin sopien. Paista n 175 asteessa muutama minuutti, kunnes kulhot ovat saaneet väriä.






Käytin täytteissä sekä tonnikalaa, että katkarapuja. Molemmat täytteet toimivat sekä voileipien, voileipäkakkujen, täytettyjen ohkaisten täytteenä.

Tonnikalatäyte:

raasta tai hienonna 1 makea sipuli
purkki tonnikalaa valutettuna (mieluiten vaaleaa filettä öljyssä)
puoli purkkia luomumajoneesia
ripaus mustapippuria

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä alunperin japanilainen herkku toimii! Vaikken ole varsinaisesti tonnikalan ystävä, tätä tonnikalatahnaa voisi syödä kulhokaupalla.



Katkaraputäyte:

valutettuja katkarapuja pari kourallista
1 päärynä pieninä kuutioina
1 makea sipuli hienonnettuna
sitruunanmehua
oliiviöljyä
luomumajoneesia
ripaus mustapippuria


Hienonna sipuli ja päärynä, purista päälle hiukan sitruunamehua, ettei päärynä tummu ja lisää loraus öjlyä.  Lisää katkaravut, majoneesi ja mustapippuri.
Tavallisesti käytän tässä omenaa, mutta koska hedelmäkorissa sattui olemaan pari ylikypsää päärynää, syötin toisen lapselle ja toisen nakkasin katkojen joukkoon.



Jauhelihatäytteisiin tortilloihin tein ensin tortillataikinan:
n 5dl vehnäjauhoja
1/2 öljyä
2 1/2 dl vettä

sekoita tasaikseksi taikinaksi vaivaamatta ja jätä hetkeksi lepäämään peitetyn liinan alle.

Jauhelihakastike:

Naudan paistijauhelihaa
sipulia
valkosipulia
4 tuoretta tomaattia
vettä
suolaa
pippuria
chilijauhetta
paprikajauhetta oreganoa
(jeeraa)

Ruskista jauheliha ja lisää sipulit, kääntele heti ja lisää tomaatit lohkoina, sekä vettä tarpeen mukaan. Vettä tarvitaan vain sitomaan maut yhteen, eli tämän ei ole tarkoitus olla valuvaa kastiketta.






Sillä aikaa kun jauhelihakastike tekeytyy jaa tortillataikina 12  yhtä suureen osaan. Pyrittele ne palloiksi ja kauli jauhoja apuna käyttäen mahdollisimman ohuiksi. Paista pannulla, keskilämmöllä ilman rasvaa molemmin puolin.  Siirrä paistetut tortillat syrjään, esim. vuokaan ja peitä foliolla sekä pyyhkeellä, jotta ne jäähtyessään pehmenevät. Ilman tätä ne jäähtyessään kovettuvat niin, että taittelu on mahdotonta.




Täytä tortillat jauhelihakastikkeella, tuoreella paprikalla ja salsakastikkeella, makusi mukaan. Yksinkertainen kasvistäyte syntyy, kun jahelihan sijaan, käytät sipulia, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Näin syksyllä myös kanttarellit istuvat täytteeseen.



Jälkkäriksi suklaisia muffineita:

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaota
pari riviä rouhittua taloussuklaata
3/4 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta


Vispaa sokeri ja munat, lisää siivilöity kaakao, jauhot ja maito. Kääntele lastalla ja lisää karkeaksi rouhittu suklaa. Nostele muffinivuokiin (jotka on vuorattu paperisilla vuoilla) tai käytä silikonivuokia.
Paista n 200 asteessa 10-12 minuuttia. Tarjoillessa voit siivilöidä vaikkapa tomusokeria tai kaakaota päälle.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...