maanantai 14. lokakuuta 2013

Kasvislasagnea ja maailman parhaat kasvispihvit

Toinen viikko Lihatonta Lokakuuta alkoi haasteella, jossa jälkikasvu ryhtyi vaatimaan lihaa. Jonkinlaisena sovitteluna tarjosin kerran kalaa ja kerran kourallisen katkarapuja ja tähän oli tyytyminen. Viikon kruunasi kuitenkin "maailman parhaat kasvispihvit", joita luultiin kalaksi. Oli kuulemma epäreilua valmista ruokaa niin, että sitä voisi luulla kalaksi tai lihaksi. Kokeellinen kokkailu siis jatkuu edelleen. 

Huom!

Osassa reseptejä on käytetty eläinperäistä rasvaa ja/tai maitotuotteita. Nämä on helposti korvattavissa, jolloin koko aterian voi valmistaa täysin ilman eläinkunnantuotteita.




Uunijuurekset, bataattipyre ja bearnaisekastike

Uuniin voi käytännössä tunkea mitä tahansa, mieluisin meidän perheessä on jauhoinen perunalaatu lohkottuna ja kylkeen luomuporkkanoita. Lohkotut juurekset levitetään pellille, päälle pirskotellaan hyvää luomuoliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahdetaan noin 200 asteissessa uunissa kolmisen varttia.
Lasten annoksiin lisäsin pienet paneroidut kuhapalat.

Bataattipyre:

lohkoina keitettyä bataattia
keitinlientä
suolaa ja pippuria, yrttejä

Soseuta bataatti lisäten keitinlientä tarpeen mukaan. Mausta ja tarjoile kuumana.

Bearnaisekastike

mausteliemi:

1 shalottisipuli
1 dl valkoviiniä
kokonaisia mustapippureita

4 luomumunan keltuaista
100 g voita
tuoretta tai kuivattua rakuunaa

Keitä maustelientä kasaan, kunnes sitä on jäljellä pari ruokalusikallista, siivilöi ja anna jäähtyä. Erottele keltuaiset kuivaan kulhoon ja lisää mausteliemi. Vispaa keltuaisia vesihauteessa, kunnes kastike sakenee. Lisää voi pienissä erissä, kunnes kastike on kiiltävää. Lisää yrtit ja mausta suolalla. Tarjoile heti.






Lämpimät nachot cheddar-kastikkeella ja mangosalsaa

Cheddar-kastike

2 dl maitoa tai kermaa
100 g cheddaria palana

Raasta juusto ja kuumenna neste. Sekoita juusto nesteeseen puuhaarukalla, kunnes se on sulanut. Halutessasi voit maustaa sitä veitsenterällisellä cayennepippuria.

Mangosalsa

kypsää mangoa
punasipulia
tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
oliiviöljyä, suolaa ja pippuria

Kuutioi ainekset ja sekoita ne keskenään. Anna maustua viileässä vähintään tunnin verran ennen tarjoilua.






Kasviskorma, kurkkusalaatti ja emmer-chapati

Korma:

porkkanaa
sipulia
kukkakaalia
perunaa
valkosipulia
tuoretta tomaattia
luomutomaattimurskaa

kuivattu korianteri (jauhettuna), chilijauhe, kurkumaa, kardemummaa, kanelia, suolaa ja pippuria

Paista kasviksia vähässä öljytilkassa ja nosta sivuun. Lisää mausteet pannulle ja anna niiden paahtua hetken, vältä polttamista. Lisää kasvikset, tuore tomaatti, sekä - murska ja tilkka vettä. Anna hautua kannen alla, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarjoile chapatin kanssa.

Kurkkusalaatti:

tuoretta kurkkua kuorittuna ja kuutioituna
maustamatonta jugurttia tai kermaviiliä
suolaa, pippuria, tuoretta minttua

Sekoita ainekset ja anna maustua viileässä ennen tarjoilua.

Chapati:

n 2 dl vettä
tilkka öljyä
Emmerjauhoja
suolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää suola ja öljy, sekä emmer-jauhot koko ajan viavaten, kunnes taikina on tasaista ja kiiltävää. Anna turvota reilun tunnin, jonka jälkeen jaa taikina samankokoisiin palloihin, jotka kaulitaan jauhotetulla alustalla ja paistetaan kuivalla, kuumalla pannulla molemmin puolin. Tarjoillaan heti esim. kasviskorman kanssa.





Kasvislasagne
lasagnelevyjä (täysjyvä ja pinaatti)

kastike:
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
purjoa
paprikaa
valkosipulia
luomutomaattimurskaa
vettä
suolaa, pippuria, tuoretta timjamia

valkokastike:
3 rkl spelttisihtijauhoja
3 rkl voita
6-7 l täysmaitoa
2 dl juustoraastetta

Sulata kattilassa voi, lisää jauhot, pyörittele heti ja lisää lämmitetty maito vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten. Kun kastike on saennut, lisää puolet juustoraasteesta ja sekoita kunnes se on sulanut. Loppu raaste säästetään lasagnen pinnalle.

Kasaa lasagne aloittamalla tomaatti-kasviskastikkeella levittämällä sitä ensin vuoan pohjalle, tämän päälle täysjyvälasagnelevyt, päälle taas tomaattikastikella, jonka päälle valkokastiketta, pinaattilevyt ja näin jatketaan kun joko vuoka on täynnä tai kastikkeet loppu. Päälimäiseksi laitetaan valkokastiketta, joka vielä kruunataan juustoraasteella. Kypsellä lasagnea noin 180 asteisessa uunissa kolme varttia. Anna sen vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.



Kasvispihvit 

4 isoa luomuperunaa
2 isoa sipulia
1 kiinankaali
1 porkkana
2 luomumunan keltuaista
kourallinen morttelissa jauhettuja maapähkinöitä (saa jäädä sattumia!)

tuoretta chiliä, inkivääriä ja valkosipulia
suolaa, pippuria ja tuoretta korianteria


Viipaloi ja suikaloi sipuli ja kiinankaali, raasta porkkana. Kuulota ne paistinpannulla, voissa tai voin ja öljyn sekoituksessa. Kaali saa ottaa vaikka vähän väriä. Anna jäähtyä.
Kuori keitetyt perunat kuumana ja murskaa ne pulikalla tai vaikkapa viinipullolla. Tarkoituksena ei ole tehdä tasaista muusia, vaan sattumat ovat toivottuja. Anna jäähtyä, lisää kaali-porkkana-sipulisekoitus, munat ja mausteet. Sekoita massa nopeasti - älä vaivaa, ettei perunan tärkkelys sitkistä massaa. Tee ensin kädessä massasta pallo, jonka jälkeen litistä se esim. lastalla suoraan kuumalle pannulle. Näin saat rapean pinnan. Koska kaikki munaa lukuunottamatta on kypsää, pari minuuttia per puoli riittää sitomaan massan kiinteäksi. Halutessasi voi pyöritellä pihvit vielä korppujauhoissa ennen paistamista. Tarjoile esim. nuudelisalaatin kera.
Varoitus, näitä ei jää huomiseksi!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...