Päätin ensimmäisen viikon valmistaa ruokia, joiden suunnittelu ei vaadi mitään erityisjärjestelyitä, vaan riittää, että ruoasta jättää yhden ainesosan pois.
Kasvisruokakuukauden aloittaa chiliklassikko, ilman lihaa
Chili sin carne
sipulia
valkosipulia
tuoretta chiliä
paprikaa
kesäkurpitsaa
säilykemaissia
säilykepapuja (kidney)
luomutomaattimurskaa
suolaa, pippuria, kanelia ja jauhettua korianteria
Kuullota ainekset tomaattimurskaa lukuunottamatta maustetussa öljyssä. Lisää tomaattimurska ja tilkka vettä. Hauduta kannen alla, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarkista maku. Tarjoile esim. riisin, salaatin ja tortillojen kanssa.
Emmer-tortillat
2 dl vettä
1/2 tl ruususuolaa
1 rlk luomu oliiviöljyä
emmer-sihtijauhoja
Sekoita ainekset sekaisin, kaulitse muutaman millin paksuisia lettusia, paahda ne molemmin puolin kuivalla, kuumalla pannulla. Peitä liinalla tarjoiluun asti.
Tomaattikeittoa ja spelttipatonkia
Neljän tomaatin keitto
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
4 pihvitomaattia
kourallinen kirsikkatomaatteja
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja
vettä
suolaa ja pippuria, ripaus sokeria, yrttejä (timjami, basilika)
Viipaloi sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää tomaatit ja anna kiehua hissukseen 15-20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimilla ja lisää mausteet. Tarjoile höyryävän kuumana tuoreen leivän kanssa.
Spelttipatonki
3 dl vettä
1 tl ruususuolaa
1 tl hunajaa
50 tuorehiivaa
2 rkl luomu oliiviöljyä
3-4 dl spelttijauhoja ja luomuvehnäjauhoja tarpeen mukaan
Sekoita hiiva ja mausteet kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää vähän kerrallaan jauhot, koko ajan ensin vatkaten. Kun taikina paksuuntuu, siirry käsin vaivaamiseen.
Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kauli tai painele taikina litteäksi ja rullaa se nurkasta alkaen, kääretortun tapaan. Kohota vielä vähintään 30 minuuttia, tee pintaan viillot veitsellä, ripottele spelttijauhoja pinnalle ja paista 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.
Vaikka tomaattikeitto olisi itsessään riittänyt, tein vielä pikaisen kasvisnuudeliwokin varmistamaan nälän lähdön.
Kasvisnuudeliwokki
nuudeleita
sipulia
paprikaa
pakasteherneitä
porkkanaa
valkosipulia
soijakastiketta
tuoretta korianteria
Liota nuudelit ja paista ne kovalla lämmöllä wokissa tai isolla paistinpannulla. Mausta tilkalla soijaa ja tuoreella korianterilla. Tarjoile tuoreen kurkun kera.
Kolmas kasvisruokapäivä päätyi pizzaan ja tapasteemalla tehtyyn salaattiin.
Pizzataikinan ollessa kohoamassa, kannattaa salaatin ainesosat käsitellä valmiiksi.
Tapas-salaatti
Marinoidut punasipulit
punasipulia
suolaa, mustapippuria, sokeria
oliiviöljyä
mansikkaviinietikkaa
Viipaloi sipulit ja sekoita ainekset sekaisin. Anna maustua kylmässä.
Marinoidut paprikat
punaista paprikaa
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä
Paahda halkaistut paprikat uunissa 180-200 astetta noin puolisen tuntia, kunnes kuori on saanut väriä. Anna jäähtyä hetki ja irrota kuori lihasta. Revi paprikat suikaleiksi ja mausta. Anna maustua kylmässä.
Paneroitu kesäkurpitsa
kesäkurpitsaa
suolaa
korppujauhoja, kuivattua chiliä, paprikaa ja timjamia
Viipaloi kesäkurpitsa ja ripottele pinnalle molemmin puolin suolaa. Anna "itkeä" 10 minuuttia, jonka jälkeen viipaleet kuivataan ja pyöritellään maustetussa korppujauhossa. Paistetaan voin ja oliiviöljyn sekoitetuksessa molemmin puolin muutama minuutti.
Levitä salaatti tarjoiluastiaan ja levitä lisäkkeet päälle. Mausta tarpeen mukaan ruususuolalla, mustapippurilla ja hyvällä oliiviöljyllä.
Kolmen juuston pizza emmer-pohjalla
pizzapohja:
4 dl vettä
30g hiivaa
1 tl hunajaa tai sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
4 dl emmer-sihtijauhoja
luomuvehnäjauhoja
Liuota hiiva, hunaja ja suola veteen, lisää öljy. Vatkaa emmer-jauhot sekaan ja lisää venhäjauhoja koko ajan vaivaten, kunnes taikina on tasaisen kiiltävää ja pehmeää. Anna kohota tunnin verran ja leivo taikinasta pizzoja joko kauliten tai taikinaa venyttäen. Levitä päälle tomaattikastiketta, ja täytteet. Paista 275 asteessa n 8 minuuttia.
tomaattikastike:
4 tuoretta tomaattia
1 rkl aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1 rkl tomaattipyrettä
2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria
Kiehauta ainekset muutaman minuutin ajan ja soseuta. Anna jäähtyä.
Pizza kasataan levittämällä pohjalle ensin tomaattikastiketta, sen päälle tuoretta tomaattia viipaleina ja juustot. Tällä kertaa käytin mozzarellaa, vuohenjuustoa ja päälimmäiseksi tuoretta parmesania. Nippu tuoretta timjamia tekee myös hyvää. Sen voi poistaa paistamisen jälkeen.
Voi apua...KUOLA valuu jojoina :P
VastaaPoistaIhania ruokia ja reseptejä :)
-Mia-