perjantai 4. lokakuuta 2013

Lihaton Lokakuu starttasi kasviruokailubuumin

Docventuresin Lihaton Lokakuu sai liki 30 000 suomalaista nakkaamaan kinkut ja fileet pannaan ja keskittymään kasvispainotteiseen ravintoon. Niin teki myös meidän perheemme ja sen johdosta seuraavan kuukauden ajan pyrin jakamaan liki päivittäin kasviruokareseptejä, sen mukaan, kun aterioita voi syömäkelpoisena mainostaa.

Päätin ensimmäisen viikon valmistaa ruokia, joiden suunnittelu ei vaadi mitään erityisjärjestelyitä, vaan riittää, että ruoasta jättää yhden ainesosan pois. 


Kasvisruokakuukauden aloittaa chiliklassikko, ilman lihaa




Chili sin carne

sipulia
valkosipulia
tuoretta chiliä
paprikaa
kesäkurpitsaa
säilykemaissia
säilykepapuja (kidney)
luomutomaattimurskaa

suolaa, pippuria, kanelia ja jauhettua korianteria


Kuullota ainekset tomaattimurskaa lukuunottamatta maustetussa öljyssä. Lisää tomaattimurska ja tilkka vettä. Hauduta kannen alla, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarkista maku. Tarjoile esim. riisin, salaatin ja tortillojen kanssa.



Emmer-tortillat

2 dl vettä
1/2 tl ruususuolaa
1 rlk luomu oliiviöljyä
emmer-sihtijauhoja

Sekoita ainekset sekaisin, kaulitse muutaman millin paksuisia lettusia, paahda ne molemmin puolin kuivalla, kuumalla pannulla. Peitä liinalla tarjoiluun asti.




Tomaattikeittoa ja spelttipatonkia




Neljän tomaatin keitto

2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
4 pihvitomaattia
kourallinen kirsikkatomaatteja
3 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 tölkki säilöttyjä kirsikkatomaatteja
vettä
suolaa ja pippuria, ripaus sokeria, yrttejä (timjami, basilika)

Viipaloi sipulit ja kuullota ne oliiviöljyssä. Lisää tomaatit ja anna kiehua hissukseen 15-20 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimilla ja lisää mausteet. Tarjoile höyryävän kuumana tuoreen leivän kanssa.

Spelttipatonki

3 dl vettä
1 tl ruususuolaa
1 tl hunajaa
50 tuorehiivaa
2 rkl luomu oliiviöljyä
3-4 dl spelttijauhoja ja luomuvehnäjauhoja tarpeen mukaan

Sekoita hiiva ja mausteet kädenlämpöiseen nesteeseen ja lisää vähän kerrallaan jauhot, koko ajan ensin vatkaten. Kun taikina paksuuntuu, siirry käsin vaivaamiseen.
Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kauli tai painele taikina litteäksi ja rullaa se nurkasta alkaen, kääretortun tapaan. Kohota vielä vähintään 30 minuuttia, tee pintaan viillot veitsellä, ripottele spelttijauhoja pinnalle ja paista 180-200 asteessa noin 30 minuuttia.


Vaikka tomaattikeitto olisi itsessään riittänyt, tein vielä pikaisen kasvisnuudeliwokin varmistamaan nälän lähdön.




Kasvisnuudeliwokki

nuudeleita
sipulia
paprikaa
pakasteherneitä
porkkanaa
valkosipulia
soijakastiketta
tuoretta korianteria

Liota nuudelit ja paista ne kovalla lämmöllä wokissa tai isolla paistinpannulla. Mausta tilkalla soijaa ja tuoreella korianterilla. Tarjoile tuoreen kurkun kera.




Kolmas kasvisruokapäivä päätyi pizzaan ja tapasteemalla tehtyyn salaattiin.
Pizzataikinan ollessa kohoamassa, kannattaa salaatin ainesosat käsitellä valmiiksi.




Tapas-salaatti

Marinoidut punasipulit
punasipulia
suolaa, mustapippuria, sokeria
oliiviöljyä
mansikkaviinietikkaa

Viipaloi sipulit ja sekoita ainekset sekaisin. Anna maustua kylmässä.

Marinoidut paprikat
punaista paprikaa
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä


Paahda halkaistut paprikat uunissa 180-200 astetta noin puolisen tuntia, kunnes kuori on saanut väriä. Anna jäähtyä hetki ja irrota kuori lihasta. Revi paprikat suikaleiksi ja mausta. Anna maustua kylmässä.


Paneroitu kesäkurpitsa

kesäkurpitsaa
suolaa
korppujauhoja, kuivattua chiliä, paprikaa ja timjamia

Viipaloi kesäkurpitsa ja ripottele pinnalle molemmin puolin suolaa. Anna "itkeä" 10 minuuttia, jonka jälkeen viipaleet kuivataan ja pyöritellään maustetussa korppujauhossa. Paistetaan voin ja oliiviöljyn sekoitetuksessa molemmin puolin muutama minuutti.
Levitä salaatti tarjoiluastiaan ja levitä lisäkkeet päälle. Mausta tarpeen mukaan ruususuolalla, mustapippurilla ja hyvällä oliiviöljyllä.



Kolmen juuston pizza emmer-pohjalla

pizzapohja:

4 dl vettä
30g hiivaa
1 tl hunajaa tai sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
4 dl emmer-sihtijauhoja
luomuvehnäjauhoja

Liuota hiiva, hunaja ja suola veteen, lisää öljy. Vatkaa emmer-jauhot sekaan ja lisää venhäjauhoja koko ajan vaivaten, kunnes taikina on tasaisen kiiltävää ja pehmeää. Anna kohota tunnin verran ja leivo taikinasta pizzoja joko kauliten tai taikinaa venyttäen. Levitä päälle tomaattikastiketta, ja täytteet. Paista 275 asteessa n 8 minuuttia.

tomaattikastike:

4 tuoretta tomaattia
1 rkl aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1 rkl tomaattipyrettä
2 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria

Kiehauta ainekset muutaman minuutin ajan ja soseuta. Anna jäähtyä.

Pizza kasataan levittämällä pohjalle ensin tomaattikastiketta, sen päälle tuoretta tomaattia viipaleina ja juustot. Tällä kertaa käytin mozzarellaa, vuohenjuustoa ja päälimmäiseksi tuoretta parmesania. Nippu  tuoretta timjamia tekee myös hyvää. Sen voi poistaa paistamisen jälkeen.







1 kommentti:

  1. Voi apua...KUOLA valuu jojoina :P
    Ihania ruokia ja reseptejä :)

    -Mia-

    VastaaPoista

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...