keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Nyhjää punajuuresta: keittoa, pihvejä ja kakkua

Olen pyöritellyt toisinaan ajatusta mahdollisimman yksinkertaisesta illallisesta, jossa oli yksi selkeä pääraaka-aine, jonka ympärille jää- ja kuivakaapin perustarvikkeilla voi rakentaa kokonaisen aterian.
Valitsin ensimmäiseksi haasteeksi punajuuren. Käytännössä kaikki reseptit on mahdollista muokata täysin vegeiksi, mutta tämän aterian tein löysin rantein käyttämällä sekä kermaa, juustoja, sekä munaa.
Hyvää ja kaunista tuli ja mikä hauskinta, punajuurien kilohinta ei ole kovin suuri, joten tämä oli varmasti edullisin 6:n hengen illallinen aikoihin. Koko illalliseen meni noin 1,5 kiloa punajuuria.
Jotta varsinainen ruoanlaitto sujuisi mahdollisimman jouhevasti suosittelen kuorimaan ja paloittelemaan punajuuret heti alkuun. Tämän jälkeen ne keitetään kypsiksi, josta 1/3 osa jätetään keittoon, 1/3 osa menee pihveihin ja loput raastetaan kakkuun.


Punajuurisosekeitto
0,5 kg keitettyjä punajuuria
keitinlientä
suolaa
mustapippuria
valkosipulituorejuustoa

Soseuta punajuuret ja ohenna keitinliemellä, kunnes se on haluamasi paksuista. Sekoita joukkoon pari ruokalusikallista tuorejuustoa ja mausteet. Tarjoile höyryävän kuumana vuohenjuustomoussen kera, koristele tuoreilla timjamin lehdillä.

pinnalle
vuohenjuustomousse (vatkaa pehmeä vuohenjuusto ja loraus kermaa kuoheaksi)  ja tuoretta timjamia


Punajuuripihvit

0,5 kg keitettyjä punajuuria raastettuna
1 iso peruna (raaka) raastettuna
1 iso sipuli hienonnettuna (älä raasta)
1 luomumuna
1 rlk vehnä- tai perunajauhoja
suolaa ja mustapippuria
reilusti tuoretta persiljaa hienonnettuja
paistamiseen voita/oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset ja paista miedolla lämmöllä molemmin puolin, esim. lettupannussa.
Tarjoile tsatsikin kanssa.



Punajuuri-suklaakakku

2 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
170 g sulatettua taloussuklaata
 0,5 kg esikeitettyä punajuurta raastettuna

Vaahdota munt ja sokeri, lisää jauhot, sula suklaa ja punajuuriraaste. Sekoita kaikki ianekset ja kypsennä 175 asteessa, kunnes kakku on kypsä (minulla meni aikaa noin 40 min.)
Jäähdytä ja kuorruta maustamattoman tuorejuuston ja tomusokerin seoksella. Raasta pinnalle taloussuklaata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...