lauantai 22. joulukuuta 2012

*Joulun taikaa* imelletty perunaloora ja piparitaikina

Vaikka imelletty perunalaatikko ei kuulunut omaan lapsuuteni, täällä kaakonkulmalla se on joulupyödän kuningatar kinkun rinnalla. Perinteinen perunalaatikko imellytetään venhäjauhojen avulla, jolloin perunan tärkkelys alkaa käymään, osin irrottaa nestettä ja sen myötä maku muuttuu vienosti makeaksi.
Piparkakut kuuluvat jouluun, kuten kuusi tai joululaulut. Kaupoissa on tarjolla maukkaita taikinoita, sekä valmiita pipareita, mutta omasta mielestäni kotitekoista taikinaa ei voita mikään maultaan eikä koostumukseltaan.





Imelletty perunalaatikko

jauhoisia perunoita
venhäjauhoja
maitoa
sulatettua voita
suolaa ja pippuria

Keitä perunat kuorineen ja kuori ne kuumina. Survo, puserra tai murskaa ne haluamallasi tavalla ja riputtele pinnalle hieman venhäjauhoja. Jätä peitettynä vähintään yön yli lämpimään paikkaan tekeytymään. Imellytys on onnistunut, kun perunasta irtoaa hieman nestettä ja massa löystyy. Mikäli tiln on liian viileä, massa saattaa vaatia jopa parin päivän imellytyksen. Epäonnistumista voi fiksailla makeuttamalla massa siirapilla. Tämä on varsinaista kikkailua kaikkien muiden laatikoiden rinnalla, eli epäonnistumisesta ei kannata masentua.
Kun perunamassa on valmis, lisätään siihen maitoa, jotta massasta tulee tarpeeksi löysää. Tämä on taas makuasia. Itse pidän lähes juoksevasta laatikosta, joten löystytän sitä reilusti. Se tiivistyy paistettaessa joka tapauksessa. Maustetaan suolalla ja pippurilla ja viimeiseksi massaan lisätään sulatettu voi.  (suhteessa 2 kg perunaa/100 g voita).





Piparkakkutaikina

2 dl siirappia
2 dl sokeria
250g voita
4 tl kanelia
2 rlk piparkakkumaustetta (kanelia, neilikkaa, inkivääriä)
2 tl kardemummaa
1 muna
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
ripaus suolaa

Kiehauta sokeri, siirappi, voi ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä hieman ja sekoita sekaan muna, jauhot ja sooda, sekä ripaus suolaa. Anna taikinan kovettua kylmässä seuraavaan päivään. (itse käärin sen muovikelmuun, josta on helppo leikata palanen leivontaa varten, jos ei koko taikinaa käytetä heti)
Paista piparit 200 asteisessa uunissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...