Piparkakut kuuluvat jouluun, kuten kuusi tai joululaulut. Kaupoissa on tarjolla maukkaita taikinoita, sekä valmiita pipareita, mutta omasta mielestäni kotitekoista taikinaa ei voita mikään maultaan eikä koostumukseltaan.
Imelletty perunalaatikko
jauhoisia perunoita
venhäjauhoja
maitoa
sulatettua voita
suolaa ja pippuria
Keitä perunat kuorineen ja kuori ne kuumina. Survo, puserra tai murskaa ne haluamallasi tavalla ja riputtele pinnalle hieman venhäjauhoja. Jätä peitettynä vähintään yön yli lämpimään paikkaan tekeytymään. Imellytys on onnistunut, kun perunasta irtoaa hieman nestettä ja massa löystyy. Mikäli tiln on liian viileä, massa saattaa vaatia jopa parin päivän imellytyksen. Epäonnistumista voi fiksailla makeuttamalla massa siirapilla. Tämä on varsinaista kikkailua kaikkien muiden laatikoiden rinnalla, eli epäonnistumisesta ei kannata masentua.
Kun perunamassa on valmis, lisätään siihen maitoa, jotta massasta tulee tarpeeksi löysää. Tämä on taas makuasia. Itse pidän lähes juoksevasta laatikosta, joten löystytän sitä reilusti. Se tiivistyy paistettaessa joka tapauksessa. Maustetaan suolalla ja pippurilla ja viimeiseksi massaan lisätään sulatettu voi. (suhteessa 2 kg perunaa/100 g voita).
Piparkakkutaikina
2 dl siirappia
2 dl sokeria
250g voita
4 tl kanelia
2 rlk piparkakkumaustetta (kanelia, neilikkaa, inkivääriä)
2 tl kardemummaa
1 muna
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
ripaus suolaa
Kiehauta sokeri, siirappi, voi ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä hieman ja sekoita sekaan muna, jauhot ja sooda, sekä ripaus suolaa. Anna taikinan kovettua kylmässä seuraavaan päivään. (itse käärin sen muovikelmuun, josta on helppo leikata palanen leivontaa varten, jos ei koko taikinaa käytetä heti)
Paista piparit 200 asteisessa uunissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti