sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Suolaisia piiraita ja calzone-pizzaa

Suolaiset leivonnaiset ovat lähellä sydäntäni. Vaikka ajan henkeen kuuluu VHH (vähähiilihydraattinen ruokavalio), ihminen tarvitsee hiilareita jonkin verran. Mielestäni tässä on taas kyse sekä syömisen laadusta, että määrästä. Pieni pala mehevää piirakkaa tai pizzaa runsaan salaattiannoksen kera tyydyttää vaativammankin nälän, nostamatta ateria kalorimäärää kohtuuttomaksi.
Vaikka resepteissä mainitaan kermaa ja mozzarellaraastetta, voit korvata kerman rasvattomalla maidolla ja ja käyttää kevyttä juustoraastetta. Myös piiraspohjan voi tehdä esim. keitetystä perunasta, voista ja ruisjauhoista, perus vehnäpiiraspohjan sijaan. Hätätilanteessa piiraspohjana toimii myös keitetty riisi, joka hyydytetään kananmunalla.


Hyvän pizzan perusta on taivaallinen tomaattikastike, joka syntyy kotioloissa myös, kunhan aikaa haudutteluun riittää. Tähän kastikkeeseen kasasin kattilaan shalottisipulia, valkosipulia ja tuoreita tomaatteja oliiviöljyyn sihahtaen. Pieni liraus sherryviinietikkaa, suolaa, sokeria ja mustapippuria. Kun kastike sakenee, lisätään joukkoon tölkillinen säilöttyjä kirsikkatomaatteja ja desin verran vettä. Anna kiehua kannen alla, kunnes kastike sakenee. Sauvasekoittimella sileäksi ja oreganoa ja basilikaa joukoon. 

 Ei pizzaa ilman pohjaa, sanotaan. Tämä pizzataikinaresepti on parin vuosikymmenen takaa, kun ystäväni pyöritti espoolaista pizzeriaa. 
Tarvitset: vettä, vehnäjauhoja, hiivaa, loraus öljyä, suolaa ja sokeria. Mittasuhteet suunnilleen näin:
2 1/2 dl vettä, puolikas tuorehiiva tai 1 pss kuivahiivaa. 1/2 rlk sokeria 1/2 tl suolaa, 1 rlk oliiviöljyä, jauhoja sen mukaan, että taikinan saa vaivatessa irti käsistä. Se saa jäädä löysähköksi, muttei valuvaksi.
Samasta taikinasta voit leipoa patonkia, sämpylöitä, yrttileipää jne. 
Vaivaa taikina ja jätä liinan alle kohoamaan kaksinkertaiseksi. Voit kohottaa sen myös jääkaapissa, jolloin tarvitse aikaa useamman tunnin.



Kauli taikina ohueksi ja levitä jäähtynyt tomaattikastike, sekä täytteet. Mehevä calzone syntyy, kun teet juustoraasteeseen pienen kuopan ja rikot siihen kananmunan. Kieputa taitetun pizzan reunat niin, ettei täyte valu paiston aikana ulos. Paista uuni täysillä muutama minuutti.




Niin hyvää kuin pizza onkin, rakastan suolaisia piiraita.
Perusohje suolaiselle piiraspohjalle:
200g jauhoja
100 g voita
3 rlk vettä
Voi ja jauhot nypitään yhteen, lisätään kylmä vesi ja taikina käännellään nopeasti (ei vaivata!)

Tässä kaksi lempipiirastani, olkaa hyvät:


Tomaatti-mozzarellapiiras

Aurinkokuivattuja tomaatteja 10 kpl silputtuna
paketti tuoretta mozzarellaa viipaloituna tai revittynä
2 tuoretta tomaattia pieninä lohkoina
2 munaa ja 1 1/2 dl kermaa, mustapippuria
koristeeksi basilikan lehtiä


Esipaista pohjaa n 8 minuuttia, jonka jälkeen lisää täytteet pinnalle ja paista 200 asteisessa uunissa kunnes täyte on hyytynyt ja juusto sulanut.



Savulohi-kiinankaalipiiras

Olen tehnyt samalla täytteella myös pieniä leivoksia muffinivuokiin, mutta tässä siis täytteen ohjen uudelleen.
kiinankaalia
sipulia
oliiviöljyä

lämminsavulohta
mozzarellaraastetta
2 munaa
1 1/2 dl kermaa

Kypsennä suikaloitu sipuli ja kiinankaali oliiviäljyssä, kunnes ne ovat vetäytyneet kasaan ja saaneet väriä. Kasaa esipaistetulle pohjalle kaali-sipuliseos, hienonnettu savukala, päälle juustoraastetta maun mukaan, sekä muna-kermaseos.
Paista 200 asteisessa uunissa n 30 min.



2 kommenttia:

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...