torstai 20. joulukuuta 2012

* Joulun taikaa * lanttu- ja porkkanalaatikko

Ruokaa ja ruoanlaittoa rakastavana juhlapyhät hellivät kokkailuintoani mitä suurimassa määrin. Muistan lapsuuteni jouluista kotitekoisten laatikoiden tuoksun, rapeiden pipareiden ja suussasulavan pullan maun. Tästä päivästä aattoon asti tarjoilen jokaiselle päivälle reseptejä niin perinteisiin kuin uusiin joulupöydän herkkuihin.

Kiireisille äideille ja isille on tarjolla jos jonkinlaista oikotietä joulupöydän antimiin, mutta perinteiset jouluruoat eivät ole mitään näpertelyä tai kikkailua, eivätkä myöskään ole niin vaativia, etteikö niitä jokainen osaisi itse valmistaa. Koska laatikoiden määrä ei juurikaan lisää hommaa, olen pitänyt tapana antaa ystävilleni joululahjaksi kotitekoisia tuorepakastettuja laatikoita. Näin jokainen voi itse kypsentää jouluherkkunsa ja samalla antaa niiden tuoksujen helliä kotia. Laatikon kanteen kirjoitettu kypsennysohje laskee jännitystä onnistumisen suhteen.

Välttääkseni joulustressiä (joka muuten iskee muutenkin, jos on iskeäkseen) aloitan ruokavalmistelut hyvissä ajoin. Nyt kun jouluun on aikaa 4 yötä, on laatikoiden valmistuksen aika. Ne voi hyvin pakastaa ennen paistamista ja sitten joko sulattaa aattoyönä jääkaapissa ennen paistoa tai laittaa vaikka jäisinä uuniin.
Tässä siis Minnan keittiön lanttu- ja porkkanalaatikko var så god.


Porkkanalaatikko

keitettyjä porkkanoita
riisipuuroa
siirappia
muna
ripaus muskottipähkinää
mustapippuria ja suolaa
pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Tämä satsi sisälsi noin 2 kg keitettyjä porkkanoita, jotka mieluiten survon perunaprässillä, mutta mikä tahansa vempain sopii tähän. Riisipuuro oli jäänyt aamusta ylitse, joten sitä oli noin puolisen litraa. Tähän määrään lisäksi pari ruokalusikkaa siirappia, todella hippunen muskottia, puolikas teelusikallinen suolaa ja reilut ruopaisut pippuria. Vielä yksi omien kanojen muna joukkoon ja koko homma sekaisin ja sitten vuokiin. Pinnan voi kuvioida haarukalla tai lusikalla, jonka jälkeen ripotellaan korppujauho. Ennen paistoa lisään pinnalle muutaman nokareen voita.
ps. paisto-ohje ylläLanttulaatikko

2 kg keitettyä ja soseutettua lanttua
kermaa
korppujauhoja
siirappia
ripaus muskottipähkinää
suolaa ja pippuria

Sama systeemi kuin porkkanalaatikon kanssa, paitsi että lanttumassaan lisätään kermaa noin 1 1/2 desiä ja pari ruokalusikallista korppujauhoa sitomaan. Kaikki aineet sekaisin ja vuokiin. Pinnalle korppujauhoja ja ennen paistoa voinokareita. Vuokaa ei kannata täyttää ihan täyteen asti, koska lanttumassa tuppaa kuohumaan kypsennyksen aikana ja sitten se kypsyttyään painuu kasaan.
ps. paisto-ohje yllä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...