perjantai 7. syyskuuta 2012

Tapaksia

Sen lisäksi, että rakastan espanjalaista kulttuuria, kieltä, viinejä, musiikkia ja hevosia, rakastan espanjalaista ruokaa. Pidän siinä oikeastaan ihan kaikessa, yksinkertaisuudessaan. Pöydän täyttäminen tapaksilla on yksi vaihtoehto, kun haluaa tarjota koko perheelle tai muuten isomalle porukalle ruokaa tyyliin jokaiselle jotakin.
Eilisessä tapaspöydäsämme oli tarjolla espanjalaisia paprikaperunoita- Patatas bravas, paprikasalaattia - Ensalada de pimientos asados, marinoitua tomaattia - Tomates marinados, oliiveja - Aceitunas, marinoidut ravunpyrstöt - Colas de langostino al alioli, paistettua siikaa - Pescado frito ja tietysti valkosipulimajoneesia -Aioli.

Vielä kun kylkeen nappaa tuoretta maalaisleipää ja päälle paksun viipaleen aitoa manchego-juustoa - taivas ei voi olla juuri lähempänä. Ruokajuomaksi ehdottomasti espanjalainen punkku tai viileä olut.


Paprikaperunat

Paloitele raa'at perunat kuorineen ja paista ne lähes kypsiksi voin ja oliiviöljyn seassa. Kun perunat ovat saaneet väriä, lisää (mieluiten) paahdettu paprikajauhe, tavallinenkin käy ja valutettua tomaattisosetta tai -murskaa. Alenna lämpöä niin, ettei paprika pala. Kääntele tasaisesti, jotta paprikaöljy ja tomaatti imeytyy kaikkialle perunoihin.


Marinoidut ravunpyrstöt

Valuta ravut ja purista niiden päälle sitruuna- tai limemehua. Kuutoi tomaatti hienoksi ja valuta/purista liika neste pois. Lisää tomaattikuutiot rapujen joukkoon. Lisää vielä tuoretta chiliä ja timjamia, sekä reilusti hyvää oliiviöljyä.


Marinoitu paprikasalaatti

Halkaise paprikat ja laita ne kuori ylöspäin uunipellille paahtumaan n 175 asteeseen ja puolisen tuntia tai kunnes paprikan kuori alkaa mustua. Sammuta uuni, mutta jätä luukku raolleen esim. veitsen avulla. Kun suurin kosteus haihtuu, ja paprika jäähtyy hieman on kuoriminen helpompaa. Paprikasta irtoaa kuori työntämällä sormi lihasta lävitse. Revi kuoritut paprikat kulhoon ja kaada päälle hyvää oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria, valkosipulin kynsi ja pieni loraus sherryetikkaa. Sekoita hyvin.

Paahdetut tomaatit

Voit paahtaa tomaatit samaan aikaan paprikoiden kanssa. Mitä enemmän nestettä haihdutat, sitä voimakkaammin tomaatin maku tulee esiin. Lisää vielä kuumien tomaattien päälle suolaa, pippuria, oliiviöljyä ja muutama valkosipuliviipale. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Paistettu siika

Siikafilettä nahkoineen
voita
öljyä
tuoretta timjamia
valkosipulia

suolaa
pippuria

Laita pannuun voi, öljy, valkosipulit kokonaisina ja pari oksaa timjamia. Kuumenna rasva ja lisää siikafileet nahkapuoli alaspäin. Koko kalan kypsennyksen idea on siinä, että se paistetaan yhdeltä puolelta. Paistamisen ajan valele kalaa sulalla voilla. Nostele myös valkosipulinkynsiä kalan päälle. Kun lihan pinta on muuttunut valkeaksi tarjoa kala heti, jottei se kypsy liikaa ja kuivu.  Kaada vielä mausteinen öljy kalan päälle. Tarjoile aliolin ja sitruunan kera.








2 kommenttia:

  1. Kiitos Minna näistä resepteistä; vesi kielellä makustellessa :)
    Kun kuuden päivän kuluttua jo asun Espanjassa niin käyn sulta täältä 'lunttaamassa' reseptejä :)

    T. Tiina

    VastaaPoista
  2. Noniin, täältä Torreviejasta kävin kurkkimassa näitä tapas-ohjeitasi ;) Käteväntuntuisia reseptejä vaikka kalahan ei mulle käy allergian vuoksi lainkaan.
    Mut kerrohan onko sulla käytännän tietoa kaasu-uunista? Täällähän läytetään pää-asiassa kaasuliesiä koska sähkö niin kallista;
    kaasuliesi on tuttujuttu asuntoauto-ajoilta mut uunia en koskaan käyttänyt, lieköhän kovin erilaista kun sähköuunilla?
    En ole vielä uskaltanut kokeilla siellä mitään tehdä mut noi paahdetut vihannekset kiinnostais kovasti kokeilla.

    Rakkain terveisin Tiina

    VastaaPoista

Punajuuricarpaccio ja friteerattua valloumia, Bbq-pasteijat ja hummus, sipuli-portviinikeitto

Tiedän monen perheen kamppailevan sekä ruokahävikin, että kroonisen rahapulan kanssa. Tästä syystä ajattelin aloittaa sarjan: "nyhjää t...